Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

Hop is hip: 9 x op ontdekking door de Groene Gordel rond Brussel

Advertorial

Hop. Is dat niet die typische plant die als bewaarmiddel en smaakmaker in bier wordt verwerkt? Inderdaad. Maar hop is nog véél meer. Dat ontdek je in de Brabantse Kouters en het Pajottenland, ten westen van Brussel. Je vindt er een pak originele belevingen rond het geurige gewas vindt. Hop is hip!

1) Help mee met de hoppluk

In de reeks ‘doe eens iets wat je nog nooit heb gedaan’ is de hoppluk wel origineel. Zo kun je naar het Hopoogstfeest in Opwijk op zondag 22 september. Eerst trek je zo’n megalange hoprank uit, daarna pluk je hopbelletjes. Of kijk naar dit sierlijke schouwspel: een tractor rijdt langzaam langs zeven meter hoge staken om hopbellen te oogsten.

Neem de kindjes gerust mee: ze kunnen spelen in een uniek hopbelballenbad, fraaie hopkransen maken of meerijden met de huifkar. En daarna geniet je van een biertje of frisdrank op het gezellige terras, mét muzikale omlijsting. Extra leuk: je krijgt een flesje (H)Opwijk mee naar huis, gemaakt met hop van de vorige oogst. Opwijk is trouwens niet de enige die van de hoppluk een feest maakt: ook in heel wat andere gemeenten rond Brussel kun je meehelpen met de hopoogst. Een overzicht vind je hier.

© Toerisme Vlaams-Brabant / Inge Van den Heuvel

2) Wandel langs geurige hopranken

Wow! Eeuwen geleden was het westen van Vlaams-Brabant een van de rijkste hopstreken in Europa. Ook vandaag vind je daar nog altijd sporen van terug. Tijdens de stevige Hoppewandeling (12,3 km) door Sint-Ulriks-Kapelle en Sint-Martens-Bodegem (allebei Dilbeek) bijvoorbeeld: verbaas je over velden met metershoge slingerende hopranken en hun kruidig-zoete geur. Onderweg liggen nog andere wonderlijke trekpleisters: gebouwen waar hopbellen vroeger werden gedroogd (hopasten), het schattige lemen huisje Mostinckx (daarover straks meer) en – hèhè – enkele brouwerijen.

© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

3) Verken eens een hopmuseum

We zeiden het al: Huisje Mostinckx is héél charmant. De authentieke lemen hoeve in Sint-Martens-Bodegem is een minihuisje – het lijkt wel op kindermaat gebouwd – met kleine kamertjes en een zalig oud interieur. Daarnaast ligt de hopschuur, die is ingericht als minimuseum: je duikt er even in het historische verhaal van de hop. Is het erg dat we het Hopcafé (elke zondagmiddag tot eind oktober) bij huisje Mostinckx al even leuk vinden?

Ook in Asse kom je meer te weten over de hopcultuur. In de historische kelder van het Oude Gasthuis toont een klein hopmuseum je authentieke attributen, zoals een oude hopduvel uit stro, schilderijen en een film over hop.

© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

4) Ga kijken naar de unieke Hopduvelstoet

Praalwagens met 800 figuranten in prachtige kostuums, ‘duvelse’ planten’, ‘kruidendoktoors’, hopduvels uit stro… De tweejaarlijkse Hopduvelstoet in Asse op 8 september is een spektakel dat je móét gezien hebben. De folkloristische stoet kadert in de driedaagse Hopduvelfeesten, waar nog een pak andere evenementen en optredens bij horen. Klapstuk is de spetterende vuur- en lichtshow met verbranding van de strooien hopduvels. Op die manier worden de zomerstormen verjaagd: de hopduvel verwijst namelijk naar de felle winden die de hopoogsten vroeger soms vernietigden…

© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

5) Fiets langs pittoreske hopvelden

Hoe heerlijk kan fietsen zijn? De Hoproute (36 km) leidt je door het zalige platteland op een boogscheut van Brussel. Je vertrekt aan de indrukwekkende Abdij van Affligem en rijdt langs pittoreske landschappen mét hopvelden in Asse en Opwijk. Maak het jezelf gemakkelijk en doe de tocht met een e-bike – de idyllische streek is wat heuvelachtig.

© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

6) Duik in de hopgeschiedenis

Zeker zien: de indrukwekkende Abdij van Affligem, die je misschien kent van het gelijknamige bier en de lekkere kaas. Maar wist je dat die abdij in de 16de en 17de eeuw een belangrijk centrum voor de hopteelt in Europa was? Verdiep je in de hopteelt, hophandel en het leven van de Benedictijnen in het bezoekerscentrum Hop & Abdij.

Er is nog meer: naast de historische abdij ligt Gasthof de Brouwerij: een fijn café waar je plaatselijke biertjes proeft, mét zicht op het hopveld dat naar het dal loopt. Mis aan de abdij ook het hoppige volksfeest op 8 september niet: met zomerbar, wandelingen, kinderspeelweide, hoppluk én streekproducten. Supergezellig!

© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

7) Geniet van heilzame hop

Een beetje onverwacht: hop werkt ook rustgevend en stressverlagend. Je kunt dus hopthee of kussentjes gevuld met verse hop kopen om te relaxen of beter te slapen. En jawel, er zijn zelfs massagestudio’s die met hopstempels werken, bundeltjes gevuld met hop die in stoom opgewarmd worden. Goed voor je huid én je jachtige hoofd. Adressen via deze link.

© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

8) Bewonder moderne hopkunstwerken

Hop lééft in dit stukje Vlaams-Brabant. Het werkt zelfs inspirerend. Op verschillende plaatsen kom je kunstwerken met hop als thema tegen. Zo staat er in een hopveld in Asse een modern metalen kunstwerk met zes hopheiligen in de hoofdrol. En op de Markt van datzelfde Asse kun je niet naast het standbeeld van de Hopduvel kijken. Wat verderop ontdek je op het kunstenparcours in Opwijk twee werken die naar hop verwijzen: aan het gemeentelijk administratief centrum en op een centrale verkeersrotonde.

© Toerisme Vlaams-Brabant / Lander Loeckx

9) Proef in een brouwerijcafé mét hop- en bierbeleving

Tot slot, niet onbelangrijk: hop leidt natuurlijk naar bier. Kies de plek waar je van een biertje geniet goed uit en je krijgt een extra portie hopbeleving cadeau. Zo staat Brouwerij Palm in Londerzeel bekend voor bieren met rijke lokale smaken. Misschien ligt dat ook een beetje aan hun eigen hopveld aan Kasteel Diepensteyn. De gouden drank proef je in Het Brouwershuis tegenover de brouwerij.

Nog een mooie combi: de nieuwe abdijbrouwerij Grimbergen met belevingscentrum, hopveld én bar & restaurant Fenikshof. Bij alle gerechten op de kaart krijg je een biersuggestie. En dan heb je nog Hof ten Dormaal in Haacht. Dat is een brouwerij mét boerderij in een statige vierkantshoeve, die granen en hop uit eigen teelt gebruikt. Proeven doe je in het hoevecafé. Avonturiers kunnen de bittere tripel met witloofwortels proberen.

Nog meer hop ontdekken in Vlaams-Brabant? Klik door naar deze hoppagina.

FLAIR STORIES