Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Moet jij je leven elke maand even on hold zetten omdat je regels zo hevig en pijnlijk zijn?

Veel pijn tijdens je menstruatie? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Flair & Gedeon Richter

Voor heel wat vrouwen is de periode van hun regels elke maand opnieuw een hel. Door hevig bloedverlies en ondraaglijke pijn moeten ze hun leven telkens enkele dagen on hold zetten. Herkenbaar? Het zou kunnen dat je, net zoals 40% van de vrouwen in hun vruchtbare jaren, een baarmoederfibroom hebt.


Fibroom


Een fibroom is een goedaardige bundel van gladde spiercellen en bindweefsel die op de baarmoeder groeit. Het wordt ook een leiomyoom, myoom of vleesboom genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van goedaardige tumoren bij vrouwen in de vruchtbare periode. Vrouwen tussen 30 en 50 jaar krijgen het vaakst te maken met baarmoederfibromen, maar het kan ook bij jongere en oudere vrouwen voorkomen.

Bij een groot deel van de 40% vrouwen die zo’n fibroom krijgen, treden helemaal geen symptomen op. Maar als je de gevolgen van zo’n tumor wel ondervindt, kan het de levenskwaliteit ernstig beïnvloeden.

 

Baarmoederfibromen zijn de meest voorkomende vorm van goedaardige tumoren bij vrouwen tussen 30 en 50 jaar.


 

Hoewel baarmoederfibromen niet levensbedreigend zijn, kunnen ze heel wat nare gevolgen hebben: bloedarmoede, vermoeidheid, hevige menstruatie en buikpijn, zware tussentijdse bloedingen, een opgezwollen buik, druk op de blaas en darmen, pijn bij het vrijen en zelfs onvruchtbaarheid. Het is belangrijk een specialist te raadplegen als je een of meerdere van deze symptomen herkent.

Hoe hevig is te hevig?


Het probleem met baarmoederfibromen en de gevolgen ervan is dat vrouwen er niet snel genoeg mee naar de dokter gaan. Je krijgt geregeld te maken met tussentijdse bloedingen, je menstruatie is hevig en je buikkrampen bijna niet te harden, maar je wil niet flauw doen en denkt dat je gewoon een van die vrouwen bent wiens regels nu eenmaal pijnlijk en zwaar zijn. Maar dat is dus niet altijd de juiste conclusie, en je kan wel degelijk geholpen worden.

Het is dan ook een moeilijke vraag: hoe hevig is abnormaal hevig? Met de app Lady’s Diary hou je je menstruatiecyclus makkelijk bij, onder andere door aan te geven hoeveel bloedverlies en buikpijn je hebt op elke dag van je regels en hoe vaak je tussentijdse bloedingen hebt. Zo geef je je gynaecoloog of huisdokter een duidelijk beeld van je cyclus wanneer je besluit het probleem met hem of haar te bespreken. Je kan de app downloaden in de Google Play Store en in de App Store.

Op de site tismijnkeuze.be, waar je alles over baarmoederfibromen te weten komt, kan je een symptoomcheck doen. Als je meerdere symptomen in het lijstje ondervindt tijdens je menstruatie, zal je aangeraden worden naar een specialist te gaan.

© tismijnkeuze.be

Wat te doen?


Als een baarmoederfibroom de oorzaak van je ongemak is, hoef je er niet mee te blijven lopen. Een specialist kan verschillende oplossingen aanbieden, van het verminderen van de symptomen door middel van medicamenteuze behandeling tot het chirurgisch verwijderen van de goedaardige tumor. Afhankelijk van de ernst van de symptomen, de omvang en locatie van de fibromen, de leeftijd van de patiënt en de wens om al dan niet vruchtbaar te blijven of de baarmoeder te behouden, besluit de dokter in samenspraak met de patiënt welke behandeling het best past.

Lees ook:

FLAIR STORIES