Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Zo word je een gelukzak

Nee, geluk komt niet als bij toverslag in je schoot gevallen. En er bestaan ook geen 'gelukzakken' en 'pechvogels'. Als je wil dat iets lukt, moet je gewoon geloven dat je geluk hebt.

In het kader van een onderzoek dat maar liefst tien jaar lang liep en waarvan de resultaten recent gepubliceerd werden, bestudeerde professor Richard Wiseman (universiteit van Hertfordshire, UK) het gedrag van mensen die zichzelf ofwel beschouwden als gelukzakken of net als pechvogels. En wat bleek? De mensen die zichzelf als 'gelukzakken' beschouwen bereikten duidelijk meer in het leven. Maar er is goed nieuws: geluk is niet iets wat zich zomaar blijft herhalen (of net niet), maar een manier van denken, die kan veranderen als er iets verandert in je leven. Denk jij dat je het ongeluk aantrekt? Volg dan deze vier basisregels.

 

1/ Mis je kans niet

Gelukzakken zien een opportuniteit en grijpen ze meteen, ze stellen niets uit tot morgen. Zo'n kans zal je geen twee keer krijgen, dus grijp ze met beide handen, ook al betekent het dat je bepaalde angsten zal moeten overwinnen.

 

2/ Beschouw jezelf als een gelukzak

Wie zichzelf als een gelukzak beschouwt, gaat nieuwe situaties met optimisme en een open geest tegemoet. Ze staan ook meer open voor verrassingen en beschouwen die vaak zelfs als een 'gelukkig toeval'. 80 procent van de 'pechvogels' die zich als een gelukzak gingen beschouwen, werd ook echt gelukkiger.

 

3/ Verwar geluk en toeval niet

Ga er niet meteen van uit dat een keertje pech hebben (je zei kop, maar de euro viel op munt) betekent dat je altijd pech hebt. Je hebt 50% kans dat de euro op munt valt. Gelukzakken zien daar dus ook geen algemeen patroon in, maar zien het voor wat het is:  een beetje pech

 

4/ Concentreer je

Mensen die zich gelukkig voelen, hebben meer inzicht, legt prof. dr. Wiseman uit. Als onderdeel van zijn studie gaf hij een krant aan beide groepen en vroeg hen om te tellen hoeveel foto's erin stonden. De 'pechvogels'  hadden ongeveer 2 minuten nodig, de 'geluzakken' amper 2 seconden! Hoe dat mogelijk is? Op de tweede pagina van de krant stond het volgende bericht: 'Stop met tellen. Er staan 43 foto's in deze krant.' Het bericht werd uitgesmeerd over een halve pagina en was in grote letters geschreven. Waarom de 'pechvogels' dat gemist hadden? Wie angstiger is, kan zich moeilijker concentreren, zeker als de opdracht onverwacht is.

 

Bron: Huffington Post.

FLAIR STORIES