Poedertjes, pillen of shots? Wij helpen je op weg.
Collageen: alles wat je moet weten voor je het gaat slikken
Veel beautyliefhebbers zweren bij hun dagelijkse dosis collageen in de vorm van supplementen. Maar wat doet het precies en wat moet je weten voor je het begint te nemen?
Collageen: wat is het?
Collageen is een eiwit dat van nature aanwezig is in ons lichaam en dat naast de beenderen, kraakbeen en pezen ook onze huid stevig houdt. Maar vanaf de leeftijd van 25 jaar, begint die hoeveelheid collageen af te nemen. Ook uv-straling, slechte voeding, roken en alcohol zijn verantwoordelijk voor de afbraak van collageen.
Supplementen met collageen zouden bijdragen tot een strakkere huid, minder rimpels en een gezonde glow. Daarnaast zou het ook haar en nagels gezonder en steviger maken. Er is nog niet zoveel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het écht werkt, maar veel beautyliefhebbers zweren er wel bij.
Hoe werkt het?
Gehydrolyseerd collageen (nvdr. verknipt in stukjes, waardoor het beter wordt opgenomen) wordt in de maag afgebroken tot collageenpeptiden en aminozuren, die gaan door de darmwand en komen zo in onze bloedbaan terecht. De moleculen komen uiteindelijk terecht op de plaats waar je lichaam ze het meeste nodig heeft, dat kan zijn in je gewrichten, nagels, haar of huid. Stel dat je dus ergens een breuk hebt, zal het collageen eerder daar naartoe gaan, dan naar je huid. Als je geen ontstekingen of verwondingen hebt, is de kans groter dat het collageen meteen naar je huid, haar of nagels zal gaan.
Poeders, drankjes, capsules of gummies
Er bestaan verschillende soorten collageensupplementen, in de vorm van poeder, gummies, tabletten of drankjes. Vloeibaar zou de beste keuze zijn, omdat het een hogere concentratie kan bevatten en sneller wordt opgenomen in je bloedbaan. Het collageen dat wordt gebruikt is afkomstig van vis of runderen. Je hebt verschillende types collageen, waarvan type I volgens experts het meest voorkomt in het menselijk lichaam en dus ook het beste wordt opgenomen.
Vier redactrices namen enkele maanden een collageensupplement en dit is hun verdict.
Smeren of slikken?
Er bestaan ook crèmes en serums die collageen bevatten, maar die hebben eigenlijk weinig zin. Volgens huidexperts zijn de collageenmoleculen te groot om door de huid te kunnen dringen. Je huid zal misschien beter gehydrateerd zijn, maar ze zal er niet steviger door worden. Verzorgingsproducten met vitamine C, vitamine A (of retinol) en peptiden zijn dan weer wel een slimme keuze, want die kunnen de aanmaak van je lichaamseigen collageen stimuleren.
Werkt het echt?
Het effect van collageen op de huid wordt nog volop onderzocht, maar voorlopig zijn er nog niet veel studies die bewijzen dat het écht werkt. Toch beweren velen een verschil te zien, dus doet onze beautyredactie zélf de test. Wij testen gedurende een aantal weken verschillende collageensupplementen. Stay tuned voor onze ervaringen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier