‘Als het goedkoop is, zal het wel slecht of ongezond zijn.’ Is dat écht zo?
Is goedkope make-up slechter dan dure?
‘Als het zo goedkoop is, zal het wel slecht of ongezond zijn’, denken mensen al snel. Maar is dat ook echt zo? Is goedkope make-up écht slechter dan dure? Spoiler alert: het antwoord is neen.
Onze beautyredactie test al jarenlang verschillende make-upproducten van zowel dure als goedkope merken. En wij kunnen met de hand op het hart zeggen dat er ontzettend veel kwalitatieve make-up bestaat waarvoor je je niet blauw moet betalen.
Goedkope make-upmerken behoren vaak toe aan een grotere cosmeticagroep die ook duurdere merken in z’n portfolio heeft. Zo zijn merken als NYX Professional Makeup en Maybelline deel van de L’Oréal Groep, waartoe ook merken als Lancôme en Yves Saint Laurent behoren. Dat wil niet zeggen dat de goedkopere en duurdere producten exacte kopieën zijn van elkaar, maar er zit wel evenveel expertise achter. Je kan er dus van op aan dat dit kwalitatieve producten zijn, ongeacht het prijskaartje.
Het leuke aan make-up is dat het effect veel tastbaarder is. Over een mascara of lipstick kan je meteen oordelen. Je kan dus heel snel dure en goedkope producten vergelijken. Bij huidverzorging ligt dat dan weer wat moeilijker.
Wil je het verschil zien tussen goedkope en dure make-up? In deze video maken we de vergelijking.
Is goedkoop ongezond?
Alle beautyproducten die in België worden verkocht – of ze nu duur zijn of goedkoop – moeten aan dezelfde strenge veiligheidsnormen voldoen. Moesten er schadelijke stoffen in zitten, zouden ze niet door de controles geraken. Het zou wel kunnen dat de producten ingrediënten bevatten die een gevoelige of allergische huid zouden kunnen irriteren, maar daar moet je bij duurdere make-up net zo waakzaam voor zijn.
Is het wel ‘clean’?
Als consument kan je de ingrediëntenlijst of INCI-lijst van een product bekijken om na te gaan of er geen potentieel schadelijke of irriterende ingrediënten inzitten. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een tool als INCI decoder gebruiken. Die geeft je meteen een idee van welke ingrediënten er in het product zitten, wat hun functie is en of ze mogelijk je huid zouden kunnen irriteren. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld bepaalde contactallergieën hebt.
Maar… Eigenlijk zegt zo’n ingrediëntenlijst heel weinig als je geen chemicus bent. Een product is namelijk zoveel meer dan alleen z’n INCI-lijst. Je weet als consument niets over de exacte formulering, de hoeveelheden van de ingrediënten en de chemische processen. En die zijn heel bepalend voor de kwaliteit en veiligheid van een product. Dit is waarom je ook niet kan voortgaan op het oordeel van de zogenaamde ‘clean beauty’ apps. In dit artikel leggen we uit waarom dit soort apps soms bedrieglijk kunnen zijn.
Waar zit dan wél dat verschil in prijs?
Bij een duurder product betaal je als consument vooral voor de marketing errond. Hoe meer je betaalt, hoe mooier en luxueuzer de verpakking van je product. Sommige verpakkingen worden zelfs speciaal zwaarder gemaakt, om een nog luxueuzer gevoel te creëren. Misschien heeft een merk ook een bekende artiest als gezicht voor de campagnes? Die persoon doet dat uiteraard niet gratis. Adverteert het merk ook op televisie of op grote billboards? Tel dat er dan ook maar bij.
Is er een zeldzaam ingrediënt gebruikt voor het product of is de technologie erg innovatief of gepatenteerd, dan kan dat ook een reden zijn voor het hoge prijskaartje. De research en het productieproces achter zo’n product kost tijd en geld. Bij skincare of beautygadgets kan dat al eens het geval zijn, maar wat make-up betreft, zegt de prijs over het algemeen weinig of niets over de kwaliteit van het product.
Er is wel een maar…
Let wel op waar je je budgetmake-up koopt. Koop je producten liefst bij erkende webshops of in fysieke winkels, zoals bij de drogist of in de supermarkt. Wil je toch online shoppen, doe dat dan op webshops binnen Europa, want de veiligheidsnormen voor cosmetica zijn in de EU strenger dan in pakweg de V.S. of China. Ook op extreem goedkope webshops als Shein en Temu kan je beautyproducten vinden die héél erg lijken op de producten van andere, duurdere merken, maar je weet nooit zeker waar en hoe ze gemaakt zijn.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier