Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
IPL-ontharing
© Bruce Mars via Unsplash

1. Doet het pijn?

De meest gestelde vragen over IPL-ontharing bij je thuis

De zomer loopt op z’n einde: het moment bij uitstek als je wil starten met IPL-ontharing bij je thuis. Zo ben je helemaal haarvrij tegen ­volgend voorjaar. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over IPL-ontharing bij je thuis zodat je meteen aan de slag kunt!

Doet het pijn?

IPL-ontharing is pijnloos. Je kan wat warmte voelen, maar de bedoeling is dat je geen pijn ervaart. Voelt het toch onaangenaam, dan kan je de sterkte van de lichtflitsen verminderen.

Is het veilig?

IPL-apparaten die in ons land worden verkocht zijn uitvoerig getest en dus veilig voor je gezondheid. Alleen indien je het toestel fout gebruikt ­(bijvoorbeeld als je huidtype er niet voor geschikt is of als je herhaaldelijk op dezelfde plaats flitst) is er een kleine kans dat je huidschade oploopt.

Bij welke ­huid- en haartypes werkt het (niet)?

Het nadeel aan IPL-ontharing is dat het doorgaans niet geschikt is voor alle huid- en haartypes. IPL communiceert met melanine, dat is een kleurpigment dat aanwezig is in je haar, maar ook in je huid. Het werkt dus het beste op donkere haartjes in combinatie met een lichte huid. Omgekeerd is het minder (of helemaal niet) effectief, zoals bij lichtblond, grijs of rood haar en ook niet bij een donkere huid. Gelukkig zijn er intussen wel al enkele IPL-toestellen op de markt die wél werken voor de donkere huid, bijvoorbeeld Silk’n Infinity. Een ander ­alternatief voor donkere huidtypes is professionele laserontharing.

Wanneer behandelen?

We raden aan om een IPL-behandeling te starten na de zomer, omdat je huid de dagen na de behandeling gevoeliger is voor zonlicht. Heb je doorheen de zomermaanden toch nog onderhoudsbehandelingen nodig, let er dan op dat je de behandelde zone extra goed beschermt tegen uv-stralen.

Hoe vaak moet je het doen?

Het aantal behandelingen hangt af van het toestel dat je gebruikt. Bij de Lumea van Philips doe je de eerste vier behandelingen om de twee weken, daarna moet je het onderhouden met een behandeling om de vier tot acht weken (afhankelijk van jouw haargroei). Bij de Foreo Peach wordt een behandeling om de twee weken aangeraden en dat gedurende twaalf weken. Daarna kan je de behandeling één keer per maand herhalen indien nodig.

Zijn de lichtflitsen slecht voor mijn ogen?

De flitsen zijn niet schadelijk voor je ogen, al is het natuurlijk beter om niet rechtstreeks naar de flits te kijken tijdens het ­behandelen. Vind je het toch onaangenaam, dan kan je een veiligheidsbril of zonnebril ­dragen tijdens je IPL-sessie. Behandel het liefst in een goed ­verlichte ruimte, zo zijn de ­flitsen minder fel.

Is het slim om een IPL-apparaat tweedehands te kopen?

Een IPL-apparaat heeft een ‘flash life’. Dat wil zeggen dat het een bepaald aantal flitsen kan uitvoeren. Dat zijn er ­natuurlijk wel heel veel – ­gemiddeld van 250.000 tot 450.000 flitsen – waardoor je het makkelijk vijftien tot twintig jaar kan gebruiken. Maar daar moet je wel rekening mee ­houden als je een toestel ­tweedehands koopt. Je weet nooit zeker hoe vaak het al is gebruikt of op welke manier. Koop dus alleen van een betrouwbare verkoper en wees je ervan bewust dat het toestel een beperkte levensduur heeft.

Kan ik samen met vriendinnen één IPL-apparaat kopen om de kosten te drukken?

Een IPL-toestel kopen samen met een vriendin (of meerdere ­vriendinnen) is een slimme manier om te besparen. Er komt natuurlijk wat meer planning bij kijken, zeker in de eerste maanden, wanneer je nog tweewekelijks moet behandelen. Je kan afspreken om de intensieve ­behandelperiode niet ­tegelijk te doen. Zodra iedereen ­alleen nog een maandelijkse ­onderhoudsbeurt nodig heeft, kan je het toestel makkelijk doorgeven.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '