Heb je last van zwarte puntjes of mee-eters? In deze nieuwe Frequently Asked Beauty Questions, waarin we al jouw beautyvragen beantwoorden, vertellen we je hoe het komt en vooral wat je eraan kan doen.
Wat zijn mee-eters of zwarte puntjes?
Een mee-eter is eigenlijk gewoon een andere benaming voor verstopte poriën of talgklieren, dat kan zich uiten in witte of zwarte puntjes. Ze worden ook weleens comedonen genoemd. Het verschil tussen witte en zwarte puntjes is dat witte puntjes gesloten comedonen en zwarte puntjes open comedonen zijn. Aan de open comedonen komt zuurstof, waardoor ze oxideren en zwart worden. De witte puntjes zitten nog afgesloten en zijn daarom moeilijker uit te duwen zonder je huid te beschadigen.
Wat kan je eraan doen?
Om zwarte puntjes en mee-eters te voorkomen is het belangrijk om wekelijks te exfoliëren. Je kan een fysieke óf chemische exfoliant gebruiken. De fysieke exfoliant is een scrub. Die bevat grove scrubdeeltjes die helpen om dode huidcellen letterlijk weg te schrobben. Voor sommige huidjes kan dat te agressief zijn, en door de wrijving kan de talgproductie aangewakkerd worden en kunnen zelfs meer puistjes de kop opsteken. Daarom raden we eerder een chemische exfoliant aan, een soort peeling die je gedurende een bepaalde tijd op je gezicht laat en daarna afspoelt. Hij verwijdert dode huidcellen, maar doet dat door zijn ingrediënten, en niet door korrels. Je huid zal in dat geval meer glanzen en je zal minder kans hebben op zwarte puntjes en mee-eters.
Mag je ze ook uitduwen?
Hoe verleidelijk het ook is, zelf zwarte of witte puntjes uitduwen raden we niet aan. De kans dat je schade toebrengt aan je huid is groot. Dan eindig je met irritatie en roodheid die veel meer opvalt dan dat kleine puntje. Bovendien houd je er misschien zelfs een litteken aan over.
Heb je echt veel last van zwarte puntjes en wil je daar vanaf, dan kan je hiervoor bij een schoonheidsspecialist terecht. Die zal hiervoor speciale tools gebruiken die je huid niet beschadigen. Je huid wordt vooraf goed gereinigd en gestoomd, waardoor de mee-eters makkelijker te verwijderen zijn.
Meer FABQs:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier