Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
enquête-mentale-gezondheid
© Ron Lach via Pexels

Uit onze enquête blijkt dat maar liefst 9 op de 10 lezers worstelen met hun zelfbeeld en 6 op de 10 ooit te kampen kregen met paniekaanvallen.

64 % van de jonge mensen voelt zich vaak eenzaam: zo gaat het écht met onze mental health

De redactie

Alles goed? Die vraag beantwoordden 2615 lezers in een enquête die we lanceerden op World Mental Health Day (10 oktober 2021). Daaruit blijkt onder meer dat maar liefst 9 op de 10 jonge mensen worstelen met hun zelfbeeld, maar ook dat meer dan 60 % ooit besloot om hulp in te schakelen. Alle resultaten lees je deze week in je Flair.

Onze enquête rond mentale gezondheid werd door ruim 2000 jonge vrouwen (voornamelijk tussen 18 en 35 jaar) ingevuld. De resultaten daarvan gieten we deze week in een groot dossier in je Flair. Uit dat onderzoek blijkt dat onze mental health soms helemaal uitgeteld is, maar ook dat we leren luisteren naar onszelf. Zo geeft 7 op de 10 jonge mensen aan minstens een paar keer per maand bewust tijd te nemen voor zichzelf. Máár dat kan volgens ons nog veel beter, want amper 1 op de 10 neemt dagelijks tijd voor me-time.

Alles écht goed?

Nog veel frappanter: maar liefst 6 op de 10 jonge mensen kregen ooit te kampen met paniekaanvallen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want uit ons onderzoek blijkt onder andere ook dat 48 % van de respondenten ooit al eens aan zelfdoding dacht, meer dan 60 % van onze lezers zich vaak eenzaam voelt, 17 % aan een mentale stoornis lijdt en 1 op de 4 ooit van de dokter te horen kreeg dat ze depressief waren.

We hoeven je heus niet te vertellen dat we geschrokken zijn van die cijfers. Laten we de vraag dus nog even opnieuw stellen: Alles goed? Niet echt, dus. Daarom vroeger we ook naar de oorzaak van die mentale dip. De grootste boosdoener? Prestatiedruk. Maar liefst 79 % van alle respondenten heeft er last van. Daarnaast gaf meer dan de helft aan dat ook keuzestress een negatieve impact heeft op hun mentaal welzijn. Ook de druk van de maatschappij, de werksituatie en zorgen om het uiterlijk hebben significante gevolgen op de mental health van jonge mensen.

Samen taboes doorbreken

Gelukkig is er ook (relatief) goed nieuws: uit de Flairenquête blijkt dat 6 op de 10 jonge mensen momenteel gelukkig in het leven staan. Dat getalletje mag wat ons betreft wel nog een beetje opgekrikt worden. Wat volgens onze respondenten zoal kan bijdragen tot meer geluk? Vrienden, familie, een lief huisdier en een goede gezondheid.

Ik geloof absoluut dat we het tij kunnen keren, maar het is wel hier en nu tijd om dat te doen.
Flo Windey

Flo Windey

En hoewel onze enquête door een heleboel jonge vrouwen werd ingevuld, geef toch 44 % van hen aan dat ze het moeilijk vinden om over mentale gezondheid te praten. Sterker nog: 15 % geeft aan nooit te praten over zijn kopzorgen. Daarom willen we bij Flair nóg meer inzetten op mentale gezondheid en geven we in ons mentalegezondheidsdossier ook het woord aan zeven BV’s die openhartig praten over hun struggles. Zo praat Flo Windey over jezelf ontdekken, Tatyana Beloy doorbreekt het taboe van een therapeut bezoeken, Sam Bettens vertelt hoe geweldig het is om gewoon jezelf te kunnen zijn, Eva Daeleman praat over haar burn-out, Jitske Van de Veire is open over haar zoektocht naar innerlijke rust, MNM-gezicht Laura Govaerts kan iedereen aanraden om (tijdelijk) een hoop apps van je telefoon te gooien en Ina Van Ransbeeck klopte na een pijnlijke relatiebreuk aan bij een psycholoog.

‘Ik geloof absoluut dat we het tij kunnen keren, maar het is wel hier en nu tijd om dat te doen. In een boek las ik ooit: je kan van jezelf niet verwachten dat je een hele rivier kan stoppen, maar je kan wel één steentje verplaatsen. Dat is genoeg, want als iedereen één steentje verlegt, kunnen we samen een dam bouwen’, vertelt Flo Windey onder andere. ‘Zo raak je ook niet ontmoedigd als de verandering die jij wil er niet meteen komt. Als ik door te praten een paar mensen kan inspireren, is het dat altijd waard.’

Heb je vragen over zelfdoding of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Alle openhartige gesprekken en het volledige mentalegezondheidsdossier lees je in je Flair van deze week.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '