We tippen je meteen ook de leukste shops!
Met deze 9 tips creëer je een diervriendelijke kleerkast
Een plantaardige lifestyle beperkt zich niet tot de keuken. Ook je kleerkast verdient een vegan make-over. Deze must-haves, getipt door guest editor Elisabeth Van Lierop én onze moderedactie, bewijzen dat je geen dierlijke materialen nodig hebt voor een geslaagde look.
Covergezicht en vegan-ambassadrice Elisabeth Van Lierop staat bekend voor haar plantaardige levensstijl. Dat haar garderobe diervrij en duurzaam is, mag dus niet verbazen. Ze shopt vaak tweedehands, doet zelden iets weg en draagt zelfs nog schoenen die ze als tiener kocht – van vintage gesproken. Koopt ze tóch iets nieuws, dan kiest ze voor milieuvriendelijke merken als Komrads, O My Bag, Organic Basics en Armedangels.
Een goed geïnformeerde fashionista is er twee waard. Dit wil je dan ook weten over vegan mode:
Vegan wat?
Vegan mode staat gelijk aan kleding, schoenen en acces- soires waarvoor geen dierlijke materialen gebruikt zijn. Dat wil zeggen geen bont, leer, wol, zijde, dons, parelmoer...
Leer
Leer kan je tegenwoordig onder meer vervangen door appel-, ananas- en paddenstoelenleer. Die laatste twee materialen zijn beter bekend als Piñatex en Mylo.
Viscose
Viscose is een diervriendelijk alternatief voor zijde. EcoVero en Tencel zijn bovendien ook nog eens duurzaam.
Wol
Wol kan je vervangen door andere natuurlijke materialen als katoen of (gerecycleerde) kunststoffen.
Nepbont
Milieuvriendelijk nepbont zit in de lift. Zo produceert EcoPel faux-fur op basis van gerecycleerde petflessen en biologische materialen. Dat laatste onder de naam Koba.
Vegan keurmerken
Om te weten of een stuk vegan is, kijk je in de eerste plaats naar de samenstelling op het etiket. Daarnaast bestaan er ook handige vegan keurmerken, zoals dat van PETA.
Vegan certificering
Sommige stoffen vind je niet terug op het etiket, denk maar aan lijm op dierlijke basis, die onder andere gebruikt wordt in schoenzolen. Alleen een vegan certificering kan dat uitsluiten.
Synthetische stoffen
Synthetische stoffen als polyester mogen dan vegan zijn, ze zijn niet bepaald milieu- vriendelijk. Gerecycleerde of plant- aardige stoffen zijn een duurzamer alternatief.
Diervriendelijke modemerken
Op Cosh lees je alles over vegan mode en op websites als Peta.nl en Bevegan.be vind je links naar meer diervriendelijke modemerken.
3 topshops voor veganista’s
- Supergoods staat voor eco & fair fashion. Je vindt deze conceptstore in Mechelen, Gent en Antwerpen, maar kan daarnaast ook op de webshop terecht voor duurzame kleding, beauty en meer. Een groot deel van het aanbod is vegan en bij elk item staat de samenstelling duidelijk vermeld.
- Het Leuvense Harvest Club verkoopt een ruim aanbod aan duurzame mode, accessoires en decoratie. Van vegan leren sneakers tot kleurrijke basics uit natuurlijke materialen. Op de webshop kan je 24/7 terecht en lees je bij elk item de exacte samenstelling.
- Orbany in Brussel ademt milieubewustzijn uit. In deze boetiek ontdek je het werk van lokale ambachtslieden en volg je workshops die je wegwijs maken in de wereld van zero-waste, upcycling en duurzaamheid tout court. Natuurlijk kan er ook worden geshopt!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier