We hebben het allemaal al meegemaakt.
AHA: daarom krijg je bij de kapper nooit exact het kapsel dat je op Pinterest zag
Na urenlang scrollen op Pinterest heb je eindelijk het kapsel gevonden dat je écht wil, en dan nog wandel je het kapsalon buiten met iets wat er toch een beetje – of heel erg – anders uitziet. We verwachten veel van onze kappers, en dan vooral dat ze ons exact het kapsel geven dat wij in ons hoofd hebben. Maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend...
Zit je bij de kapper, dan is de kans groot dat er een paar screenshots klaarstaan op je smartphone die exact weergeven met wat voor kapsel jij straks wil pronken. Kappers vragen vaak ook zelf naar een voorbeeld op foto om een beter idee te krijgen van wat jij precies in gedachten hebt. Met uitvoerige toelichting (‘Dit, maar dan een beetje langer/lichter/natuurlijker, alsjeblieft.’) en de nodige handgebaren omschrijf jij je droomkapsel tot je kapper het duidelijk helemaal heeft begrepen. En toch ziet het eindresultaat er vaak anders uit dan op die voorbeeldfoto. Hoe komt dat toch?
Het ene hoofd is het andere niet
Jon Reyman van salon Spoke and Weal in New York legt uit aan Well + Good: ‘Er zijn drie eigenschappen die je haartype bepalen: de lengte, dichtheid en textuur. Dat zijn belangrijke zaken die mensen vaak over het hoofd zien wanneer ze hun haar laten knippen of kleuren.’ Jouw haar heeft niet noodzakelijk dezelfde eigenschappen als het haar van de persoon op je voorbeeldfoto. Daarom is het van groot belang om je verwachtingen op voorhand goed te bespreken met je kapper. Hij weet immers perfect wat er met jouw haartype al dan niet mogelijk is. ‘Als je sluik haar hebt en een volumineus kapsel met veel body wil, zal een goede snit niet volstaan.’ Om hetzelfde resultaat te bereiken moet je dus sowieso ook zelf met stylingtools en producten aan de slag. De kapper kan werken op de lengte en omvang van je kapsel, maar hij kan niet à la minute de dikte, dichtheid en textuur van je lokken veranderen. Hij kan je wel een behandeling aanraden die je haar op lange termijn gladder, sterker of volumineuzer kan maken.
Hetzelfde geldt voor de kleur. Heb je een voorbeeldfoto van een meisje met glanzend zilverblond haar? Wees je er dan van bewust dat je niet weet wat haar natuurlijke haarkleur is. Ze kan bijvoorbeeld van nature al asblonde lokken hebben, wat het ontkleuringsproces minder moeilijk maakt. Heb jij van nature veel warme kleurpigmenten in je haar, dan kan het voor een kapper erg moeilijk – en misschien zelfs onmogelijk – zijn om die koele ondertoon te creëren.
Schijn bedriegt
Een foto blijft een foto, en die kan heel goed bewerkt zijn met een heleboel filters. Er bestaan tal van filters die kleuren beïnvloeden en die dus koeler of warmer maken. Een blond kapsel kan op een foto bijna grijs lijken, terwijl het in real life misschien wel goudkleurige accenten heeft. Kortom: de foto die je toont aan je kapper, is niet altijd een exacte weergave van de werkelijkheid, wat het voor hem soms moeilijk maakt om te bepalen welke bewerkingen hij moet uitvoeren om een gelijkaardig resultaat te bereiken.
Het komt er dus op neer dat je kapper geen tovenaar is en dat je te allen tijde rekening moet houden met wat de natuur je heeft meegegeven. Zoals in elke relatie geldt ook hier: communicatie is key. Bespreek alles goed op voorhand met je kapper en neem alleen beslissingen waarbij jij én je kapper zich comfortabel voelen.
Lees ook:
- Kappersbezoek gepland? Dit zijn de beste lange kapsels voor elke gezichtsvorm
- Toasted Coconut Blonde en nog 6 andere blonde kapseltrends voor dit najaar
- CHOP CHOP: de beste korte kapsels voor elke gezichtsvorm
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier