De dagen vliegen voorbij, de taken op je to-dolijstje blijven er maar bijkomen en je hebt precies te weinig uren in een dag… Herkenbaar, toch? Misschien is het tijd om daar verandering in te brengen. Enter de 1-3-5-regel.
De 1-3-5-regel is een planmethode die ervoor zou zorgen dat productiever zijn een pak makkelijker wordt. Het idee erachter is belachelijk simpel (en dat maakt het zo briljant): elke dag plan je je taken in volgens een bepaald patroon.
1-3-5 en klaar
Dat patroon klinkt als volgt:
- 1 grote taak: iets wat écht impact maakt als je deze taak uitvoert (bijvoorbeeld een presentatie maken voor een belangrijke meeting)
- 3 middelgrote taken: belangrijke, maar minder tijdrovende dingen (bijvoorbeeld e-mails beantwoorden, klanten bellen, je planning maken)
- 5 kleine taken: kleinigheidjes die je soms stiekem uitstelt, maar die ook af moeten (bijvoorbeeld je bureau snel opruimen, een document scannen of in het huishouden een wasmachine opzetten)
En klaar. Meer plan je niet. Geen ellenlange lijstjes en vooral geen paniekerige ‘waar moet ik beginnen’-momenten.
Waarom werkt het?
Waarom die planmethode echt kan werken? Ten eerste focus je met de 1-3-5-regel op wat écht telt. Doordat je maar één grote taak op een dag ‘mag’ doen, dwing je jezelf om prioriteiten te stellen. Geen tijdverspilling aan onbelangrijke dingen meer, dus.
Daarnaast is het ook overzichtelijk en haalbaar. Negen taken per dag klinkt veel, maar door ze te verdelen in groot, middel en klein voelt het ineens behapbaar. Ten slotte werkt het ook als motivatieboost, want door kleine taken af te vinken, krijg je meteen dat YES!-gevoel. En dat geeft je meer energie om door te knallen.
Hoe begin je eraan?
Het is heel simpel om de 1-3-5-planmethode in je leven te implementeren. Maak eerst een lijstje van al je to-do’s, rangschik ze vervolgens van groot naar middel en klein. Plan je grote taak in op het moment dat je het meest scherp bent (voor sommigen is dat ’s ochtends, voor anderen later op de dag) én krijg vooral geen stress als je alles niet af krijgt. Morgen is er weer een dag, en met deze methode heb je waarschijnlijk alsnog meer gedaan dan anders.
Gewoon eens proberen. Wat heb je te verliezen?
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier