Omdat rouwen een grote impact kan hebben op jou en je toekomstig kindje.
10 tips om met verlies om te gaan tijdens je zwangerschap
Een dierbare verliezen kan tijdens je zwangerschap een grote impact hebben op jouw welzijn en dat van je kindje. Psychologe Céline Timmermans geeft 10 tips om met het verlies om te gaan wanneer je in verwachting bent.
Praat met je baby.
Mama en kind zijn zowel lichamelijk als mentaal verbonden. Ga in conversatie met je baby en spreek je verdriet uit. Het verlies kan zo losgekoppeld worden aan hun geboorte wanneer ze in je leven komen.
Maak contact met je baby.
Probeer zoveel mogelijk in contact te blijven met je baby en focus je op zijn kleine bewegingen en gerommel in je buik (moest je hem al kunnen voelen). Laat je baby er zijn en maak er ruimte voor.
Betrek de toekomstige co-ouder er zoveel mogelijk bij.
De toekomstige co-ouder is meestal de beste persoon om de moeder te troosten en gerust te stellen.
Durf hulp te vragen aan je omgeving.
Probeer een luisterend oor te zoeken in je dichte kringen zodat je je gehoord voelt wanneer je er nood aan hebt. Zo’n sociale steun kan heel belangrijk zijn voor zwangere vrouwen die iets impactvol meemaken, zoals het verlies van een dierbare. Aan jou om uit te zoeken welke hulp het beste werkt, dat kan zich vertalen in affectie of emotionele steun. Of eerder praktische zaken als een klaargemaakte maaltijd, een luchtje scheppen in de natuur of advies van vrienden en experten.
Schakel professionele hulp in als je daar nood aan hebt.
Er wordt wel eens de misvatting gemaakt dat je tijdens de zwangerschap op een roze wolkje drijft. Maar het verwachten van een kindje maakt je niet immuun tegen pijnlijke gebeurtenissen en negatieve emoties. Deze tussenfase neemt heel wat onrust en twijfels met zich mee. Voel je dan ook niet beschaamd om een therapeut of psycholoog aan de mouw te trekken: een dierbare verliezen en in verwachting zijn van nieuw leven is dan ook een intense en tegenstrijdige ervaring.
Neem tijd voor jezelf.
Ja, hoor! Verwen jezelf eens goed. Jouw fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden ook die van je kindje. Neem een warm bad, ga eens voor een pedicure of geniet van je favo cheat-meal. Ontspannen is de boodschap!
Heb je wat inspiratie nodig? Hier zijn 10 tips om stress te verminderen.
Leef zoveel mogelijk in het nu.
Sommige mama’s hebben wat meer tijd nodig om een band op te bouwen met hun baby. Dat komt soms heel geleidelijk aan, zelfs een hele tijd na de bevalling. Ben je als toekomstige mama verdoofd van verdriet, laat je die emoties best toe. Leef zoveel mogelijk in het moment, en die band zal op eigen tempo komen. Wanneer je daar klaar voor bent.
Denk aan de mooie momenten die je hebt beleefd met de persoon die je verloren hebt.
Hoe moeilijk dat ook kan zijn, wordt het toch aangeraden om de begrafenis bij te wonen van de persoon die je verloor. Dat helpt ontzettend met je rouwproces. Probeer de mooie herinneringen naar boven te halen van je dierbare en laat die het rouwen zo dankbaar en positief mogelijk verlopen.
Bereid je zo goed mogelijk voor op je post-partum.
Baby blues of postnatale depressie kunnen gevolgen zijn van prenatale stress tijdens de zwangerschap. Symptomen van een post-partum depressie zijn onder andere slaapproblemen, stemmingswisselingen, schommeling in eetlust, extreme bezorgdheid en angst voor de baby, intense huilbuien, twijfels, schuldgevoelens, concentratieproblemen, minder interesse in je hobby’s of lievelingsactiviteiten, gedachten over de dood en zelfs suïcidale gedachten. Kijk uit voor deze kenmerken en praat erover met vrienden of familie. Ben je bezorgd? Schakel dan zeker hulp in van een professional.
Accepteer je gevoelens en emoties.
Het is verwarrend om heel tegengestelde emoties te ervaren, zoals verdriet, woede en vreugde. Voel je vooral niet schuldig voor wat je voelt, je doet je best!
Met dank aan Céline Timmermans.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier