Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
tips emotionele zelfbevrediging
© Jordan González via Unsplash+

7. Trakteer jezelf vaker op kleine verwenmomenten.

10 tips voor meer emotionele zelfbevrediging

Bij emotionele zelfbevrediging draait alles om het creëren van een innerlijke omgeving waarin je je veilig, geliefd en gewaardeerd voelt. Alleen maar voordelen dus! Maar hoe begin je daar nu aan, jezelf zo emotioneel in de watten leggen? Deze tien tips voor meer emotionele zelfbevrediging helpen je alvast op weg.

Doe elke dag even aan zelfreflectie.

Reserveer elke dag een paar minuten om stil te staan bij je gevoelens en gedachten. Journaling kan daarbij helpen: je schrijft op wat je hebt meegemaakt en hoe je je daarbij voelde. Let op, zelfreflectie is zeker niet hetzelfde als zelfkritiek. Het is niet de bedoeling om een oordeel te vellen over de gevoelens die je had, maar gewoon om die te erkennen, er met nieuwsgierigheid naar te kijken en er zo beter mee te leren omgaan.

Beweeg.

Vaak splitsen we fysieke en emotionele of mentale gezondheid, maar als mens ben je natuurlijk één geheel en heeft het een ook impact op het ander. Regelmatig bewegen heeft uiteraard fysieke voordelen, maar het bevordert ook je emotioneel welzijn. Een korte wandeling in de natuur, een rustige yogasessie of een potje dansen in je woonkamer is pure verwennerij voor je gemoed.

Wees dankbaar.

Neem elke dag een moment om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Dat helpt je om een positievere kijk op het leven te krijgen en meer tevredenheid te ervaren. Het plaatst vaak ook minder fijne zaken meer in perspectief.

Probeer meditatie of doe aan mindfulness.

Meditatie- en mindfulnessoefeningen helpen je om meer in het moment te leven en die mallemolen aan gedachten te kalmeren. Dart gebeurt niet alleen tijdens de oefeningen zelf, maar ook in het algemeen omdat je jezelf de tools hebt aangereikt om op elk moment rust te vinden en bij jezelf te komen. Er zijn veel apps en online video’s die je daarbij kunnen begeleiden, zoals Headspace of Calm.

Het respecteren van je grenzen helpt je om emotionele overbelasting te voorkomen en je welzijn te beschermen.

Maak tijd voor hobby’s en interesses.

Doe regelmatig dingen waar je echt van geniet, of het nu gaat om sporten, koken, lezen of moestuinieren. Een hobby die echt bij je past, werkt in de eerste plaats vaak ontspannend en voedt daarnaast je geest. Het is vaak ook een goede manier om jezelf beter te leren kennen. Weet je totaal niet welke hobby je ding zou kunnen zijn? Denk dan eens terug aan de dingen waar je vroeger als kind echt happy van werd. Je zal merken dat je ook als volwassene vaak nog veel voeling hebt met die interesses.

Omring je met positieve invloeden.

Breng tijd door met mensen die je steunen en je een goed gevoel geven. Voelt een relatie of vriendschap eerder toxisch aan? Blijf jezelf dan niet in die situatie plaatsen. Vermijd negativiteit en drama in je leven en kies voor relaties die je emotioneel voeden. Dat verdien je, en je bent iemand die jou emotioneel geen fijn gevoel geeft echt helemaal niets verschuldigd, hoe lang je elkaar ook al kent of hoe ‘close’ je relatie ook was. Onthou: voor elke toxische persoon die je uit je leven bant, komt er tijd en ruimte vrij voor een gezonde relatie.

Leer grenzen te stellen.

Leer om nee te zeggen wanneer dat nodig is en je grenzen aan te geven. Het respecteren van je grenzen helpt je om emotionele overbelasting te voorkomen en je welzijn te beschermen. Dat ben je aan jezelf verschuldigd. Jij bent trouwens de enige persoon aan wie je ook écht iets verschuldigd bent.

Probeer ‘moeilijke’ emoties niet weg te drukken, maar erken ze en geef ze ruimte. Dat helpt om er beter mee om te gaan.

Verwen jezelf regelmatig.

Trakteer jezelf vaker op kleine verwenmomenten. Of het nu een lekkere kop thee, een warm bad, een nieuwe plant voor je kamer of een dagje uitwaaien aan het strand betreft, kleine verwennerijen kunnen een groot verschil maken in hoe je naar jezelf leert te kijken. Als je beseft dat je die kleine dingen verdient, leer je ook dat je emotioneel welzijn een prioriteit mag zijn.

Leer je gevoelens te accepteren.

Het is oké om je soms verdrietig, boos of gefrustreerd te voelen. Probeer die ‘moeilijke’ emoties niet weg te drukken, maar erken ze en geef ze de ruimte. Dat helpt je om beter met je gevoelens om te gaan. Minder fijne gevoelens zijn nu eenmaal een deel van het leven. Ze hoeven niet altijd meteen opgelost te worden en hoeven ook niet te betekenen dat alles slecht gaat.

Zoek professionele hulp.

Als je haar een opfrisbeurt nodig heeft, ga je naar de kapper. Heb je tandpijn, dan ga je naar de tandarts. En worstel je met je emotionele welzijn, dan klop je aan bij een therapeut of psycholoog. Soms heb je immers gewoon wat professionele ondersteuning nodig. Aarzel niet om hulp te zoeken als je merkt dat je moeite hebt om met je emoties te connecteren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '