1. Tepels zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Net als borsten zijn geen twee tepels hetzelfde. Sommige vrouwen hebben grote donkere tepels, terwijl anderen er kleine roze hebben.
2. Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan.
3. Niet elke vrouw krijgt stijve tepels als ze seksueel opgewonden is. Wat niet betekent dat ze niet opgewonden is, de tepels worden gewoon niet stijf.
4. Tepels hebben meer dan één opening. Je merkt daar meestal niets van totdat je borstvoeding gaat geven. Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
5. Harige tepels zijn heel normaal, zélfs als je geen man bent. Dat er haar rond je tepels groeit, vooral in de regio van je tepelhof, komt vaker voor dan je misschien denkt. Als je het niks vindt, kan je het altijd laten waxen. Haar rond je tepel mag dan niet meteen supersexy zijn, het is dus wél perfect normaal. Oef.
6. De gevoeligheid van tepels varieert. Voor sommige vrouwen voelt het fantastisch als hun tepels worden gestreeld, vooral tijdens de seks. Maar voor sommige vrouwen zijn de tepels daar té gevoelig voor. Anderen voelen helemaal niets.
7. In sommige culturen verven vrouwen hun tepels om mogelijke partners aan te trekken. Als een vrouw een tepel heeft die niet donker genoeg is, zal ze die in bepaalde culturen bijkleuren. De betekenis? "Je wilt deze tepel en de vrouw die eraan verbonden is." In Japan zijn roze tepels erg trending.
8. Iedereen heeft bultjes op het tepelhof. Dit zijn de 'klieren van Montgomery'. Ze beschermen de tepels door een olieachtige substantie af te scheiden, om ze zacht en soepel te houden. Die substantie heeft trouwens ook een ontsmettende werking.
9. Ingetrokken tepels zijn niet zo ongewoon. Ongeveer 10 tot 20 procent van de tepels zijn ingetrokken. Hoewel het niets is om je over te schamen, kan het wel lastig zijn als je borstvoeding wil geven. Gelukkig bestaan er speciale beha's die de ingetrokken tepel voorzichtig naar buiten trekken.
10. De 'joggerstepel' bestaat echt. Als je zonder beha gaat joggen, is de kans reëel dat je een 'joggerstepel' krijgt, waarbij je tepels droog en pijnlijk worden en in bepaalde gevallen ook kunnen gaan bloeden. Een speciale sportbeha is essentieel om deze issues te voorkomen.
11. De gevoeligheid van je tepel verandert gedurende je cyclus. Dankzij hormonen als oestrogeen en progesteron kunnen tepels extra gevoelig worden als je menstruatie eraan komt. Tijdens je regels zijn je borsten het gevoeligst.
12. Je tepels kunnen wel degelijk 'lekken', ook als je niet zwanger bent en geen borstvoeding geeft. Bijvoorbeeld wanneer je gaat lopen zonder sportbeha. Als dat vaak gebeurt of er komt bloed bij kijken, kan je het best even langsgaan bij de dokter.
13. Nipple-gasms of tepelorgasmes bestaan echt. Het is erg zeldzaam, maar sommige vrouwen beweren dat ze wel eens zijn klaargekomen door stimulatie van de tepel alleen. Omdat de somatosensorische cortex van de hersenen op dezelfde manier gestimuleerd wordt bij tepelstimulatie als bij genitale stimulatie, is het mogelijk dat sommige vrouwen een orgasme krijgen als hun tepels aangeraakt worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier