Ben je het beu om elke nacht zwetend en rillend van de nachtmerries wakker te worden of wil je gewoon nog vaker genieten van dromerige avonturen? Dan is er goed nieuws, want je hebt meer controle over je dromen dan je denkt. Met deze tips voor dromen zijn het voortaan alleen nog feeën en roze olifantjes die je bezoeken in de nacht.
Creëer een rustgevende slaapomgeving.
Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Een goede matras en comfortabel beddengoed zijn key. Een kalmerende ruimte helpt je geest te ontspannen en bevordert zo prettige dromen. Hoe gemoedelijker jij je voelt, hoe meer kans dat je hersenen die positieve gevoelens ’s nachts zullen omarmen.
Volg een gestructureerd slaapschema.
Ga elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde uur op, zelfs in het weekend. Dat helpt je interne klok te reguleren en bevordert een diepere en meer rustgevende slaap.
Beperk cafeïne en alcohol en vermijd drugs.
Probeer cafeïne en alcohol te vermijden, vooral in de avond. Beide stoffen kunnen je slaapcyclus verstoren en zo de kans op nachtmerries vergroten. Drugs zijn sowieso illegaal, maar daarnaast ook nog eens nefast voor een harmonieuze droomwereld.
Ontspan voor het slapengaan.
Maak van de avond een rustige periode. Vermijd schermtijd minstens een uur voor het slapengaan en kies voor activiteiten als een warm bad nemen, lezen of mediteren. Steek je kinderen ook maar wat vroeger in bed, zeg foert tegen overuren en hou het gekakel van je favoriete realityshow liever voor een bingemoment op zondagnamiddag.
Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan.
Eet laat op de avond geen grote en zware maaltijd. Een lichte snack is prima, maar te veel eten kan je slaap verstoren en nachtmerries veroorzaken.
Beperk stress en angst.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer technieken als yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen in je avondroutine op te nemen om je stressniveau onder controle te houden. Hoe minder stress je hebt, hoe groter de kans op positieve dromen.
Gebruik aromatherapie.
Lavendel en kamille zijn bekende geuren die je slaap bevorderen en kalmeren. Een paar druppels etherische olie op je kussen of lakens of in een diffuser in de slaapkamer kunnen wonderen doen.
Train lucid dreaming.
Lucide dromen zijn dromen waarin je je ervan bewust bent dat je droomt. Met oefening kan je leren om je dromen te sturen en nare scenario’s te vermijden. Dat vergt wat tijd, maar kan heel effectief zijn.
Praat over je dromen.
Als je vaak nachtmerries hebt, kan het helpen om erover te praten met een vriend, familielid of therapeut. Zo kan je de onderliggende oorzaken leren kennen en verwerken in je wakkere leven, zodat je dat voortaan niet meer in je dromen hoeft te doen.
Beweeg meer.
Regelmatige lichaamsbeweging kan je slaapkwaliteit verbeteren. Vermijd echter intensieve work-outs vlak voor het slapengaan, want die kunnen je juist wakker houden.
Zorg voor een ontspannende bedtijdroutine.
Doe elke avond dezelfde ontspannende activiteiten voor het slapengaan. Dat kan je lichaam helpen signaleren dat het tijd is om te slapen, waardoor je makkelijker in slaap valt, vaster slaapt en minder kans hebt op nachtmerries.
Eet voedzaam.
Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen invloed hebben op je slaapkwaliteit en de inhoud van je dromen. Zo zijn kamillethee, warme melk, zure kersen, walnoten, bananen, havermout en valeriaanwortelthee hulpmiddeltjes om extra zoet te slapen.
Pak slaapproblemen aan.
Een slechte slaapkwaliteit, bijvoorbeeld als gevolg van slaapapneu of insomnia, kan leiden tot levendige en vaak verontrustende dromen of nachtmerries. Kamp je daarmee, veeg ze dan niet onder de mat. Maak liever een afspraak bij een slaapcentrum of slaapkliniek, want een goede slaapkwaliteit leidt automatisch tot meer positieve en inspirerende dromen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier