5 redenen waarom je minder vlees moet eten
Bijt vandaag op je tanden en zeg nee tegen een hamburger of een steak! Wij geven je alvast 5 redenen waarom je je voedingsgewoonte moet veranderen en minder vlees moet eten.
1. Veel vlees eten is niet gezond: vleeseters hebben een verhoogde kans op overgewicht, cholesterolproblemen, suikerziekte en hartkwalen. Britse experten raden aan om wekelijks niet meer dan 500 g rood vlees te eten.
Weetje: Zelfs een mager stuk rood vlees bevat 25% vet.
2. Verlies aan biodiversiteit: in Zuid-Amerika bijvoorbeeld worden oerbossen vernietigd voor de veeteelt. 70% van het regenwoud is omgevormd tot weiland. 20% is aangetast door overbegrazing en erosie.
3. Ethische kwesties: de intensieve landbouw, het vervoeren en slachten van dieren (soms zien ze dagen geen daglicht), de natuurlijke productieprocessen die kunstmatig worden opgedreven, het castreren van dieren zonder verdoving...
4. Verbruik van water: om 1000 kcal vlees te produceren, is er ongeveer 5000 liter water nodig. Dat is méér dan het beschikbare water.
5. Wereldwijde vervuiling: uit onderzoek blijkt dat de veeteelt verantwoordelijk is voor 18% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen.
Bronnen: Dagen zonder Vlees en Viande.
Breek met die vleesgewoonte
Volgens diëtiste Morgane Lambaux hebben we de gewoonte om bij elke maaltijd een stukje vlees te eten. En dat is niet nodig. Want vlees bevat veel eiwitten. En een hoge inname van eiwitten kan leiden tot gewichtstoename en hartziekten.
Een vegetarisch bord kan die vleesgewoonte doorbreken. Maar volgens Lambaux heeft een vegetarisch dieet geen zin als je er zelf niet in gelooft. Minder of geen vlees eten om onze planeet te redden? Oké! Maar alleen als je er zelf volledig achter staat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier