Rood worden, ontkennen, direct eentje teruggooien of negeren: allemaal manieren waarop mensen reageren op een compliment. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit niet de beste oplossingen zijn. Complimenten accepteren is een kunst, maar hoe doe je dat dan precies?
Als iemand je een compliment geeft, bijvoorbeeld omdat je je werk goed hebt gedaan of omdat je een uniek talent hebt, dan moet dat goed voelen, toch? Jammer genoeg is het een pak minder simpel en vinden veel mensen het net moeilijk om geprezen te worden. Karen Donaldson, een gecertificeerde vertrouwenscoach en communicatie- en lichaamstaalexpert, vertelt aan The Zoe Report dat we allemaal erkenning zoeken en gewaardeerd willen worden. ‘Alleen steekt ons (gebrek aan) zelfvertrouwen daar soms een stokje voor en als gevolg daarvan wijzen we het af, ontkennen het, bagatelliseren het, veranderen het onderwerp helemaal, of sluiten het gewoon af’ zegt Donaldson.
Dat concept heet cognitieve dissonantie, wat in mensentaal wil zeggen dat twee gedachten of ideeën onverenigbaar zijn met elkaar. Als je niet in jezelf of je capaciteiten gelooft, zal het ook onmogelijk zijn om in te zien dat een ander dat wel doet.
Het is dus niet genoeg om gewoon een compliment te leren aanvaarden op het moment zelf. Zolang je niet werkt aan je zelfbeeld zal het schoentje blijven wringen. Gelukkig zijn er manieren waarop je beter met complimentjes kan omgaan en dit zijn er een paar.
Breek het compliment niet af.
Een compliment is zo’n lief gebaar, maar toch is het voor velen een gewoonte om het meteen te ontkennen of zichzelf zelfs af te breken. ‘Een compliment, hoe klein ook, is belangrijk’, legt Donaldson uit. ‘Het is belangrijk om het te erkennen en toe te laten dat iemand zijn/haar/hun erkenning of dankbaarheid naar jou uit. Probeer het compliment dus niet te onderbreken of afbreken, maar luister actief en laat het binnenkomen.’
Zeg ‘dank u’.
Klinkt poepsimpel, niet? Think again. Meestal willen we zoveel (al dan niet negatieve) woorden vuilmaken aan een compliment, terwijl een doodnormale ‘dank u’ eigenlijk al genoeg is. Het is ook lekker snel gezegd, waardoor je zelf niet te lang hoeft stil te staan bij je ongemakkelijke gevoel maar de andere persoon toch toont dat je het gebaar apprecieert.
Het is trouwens ook een goede les voor jezelf, want elke keer dat je gewoon bedankt, is een keer dat je jezelf niet afgebroken hebt. “Als je elke keer dat iemand je een compliment geeft een excuus verzint, wordt die overtuiging sterker en krachtiger omdat het je huidige realiteit is’, legt psychologe Tess Brigham uit. ‘Door jezelf actief te stoppen en een simpele ‘dank u’ uit te spreken, oefen je niet alleen hoe je complimenten moet ontvangen, maar ga je ook niet mee in die negatieve gedachtengang.’
Bescheidenheid wordt overschat.
‘Onze cultuur leert jonge mensen, vooral jonge vrouwen, om bescheiden en ingetogen te zijn en dat het slecht is om ‘vol van jezelf’ te zijn’, zegt Brigham. ‘Dus als iemand je een compliment geeft, kan het voelen alsof je een ‘fout’ maakt door het niet af te breken of een reden te verzinnen waarom je eigenlijk geen lof verdient.’
Soms mag je die bescheidenheid dus best even loslaten. Je hoeft namelijk niet altijd bang te zijn om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het is helemaal oké om ergens goed in te zijn of er goed uit te zien, en dat te weten en te ownen.
Geef jezelf eens een complimentje.
Jezelf op je gemak voelen om complimenten van anderen te krijgen begint met jezelf op je gemak te voelen om jezelf te prijzen. ‘Elke keer dat je iets doet waar je trots op bent, neem dan even de tijd om jezelf daarvoor te prijzen’, zegt Brigham. ‘Het is echt belangrijk om onze eigen overwinningen te vieren. Je gevoel van eigenwaarde zal je er dankbaar voor zijn.‘
Tel tot 3.
Als niets helpt, kan je nog steeds de simpelste truc uit de doos proberen: tot drie tellen in je hoofd. Na die paar seconden ben je het moment waarop je reflexen het compliment zouden afbreken al gepasseerd. Je krijgt op die manier wat ademruimte om je bewust te worden van de manier waarop je het compliment, de gever en jezelf omgaat. De stilte kan een beetje ongemakkelijk voelen, maar het is beter dan jezelf neerhalen!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier