Je kan urenlang netflixen of staand voor de koelkast alles opeten wat nog eetbaar is, maar dat zijn vast niet de beste oplossingen om nachtelijk piekeren te stoppen. Wat dan wel? Psycholoog en gedragstherapeut Wendy De Pree geeft zes conrete tips die je kunnen helpen.
Psycholoog en gedragstherapeut Wendy De Pree – de vrouw achter expertisecentrum Leer Positief Denken en auteur van het boek ‘Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn’ – legt uit: ‘Er zijn dingen die je kan doen om het piekeren te stoppen. Probeer deze oefeningen rustig en met geduld uit. Het kan even duren voordat je merkt welke het beste voor je werkt, maar met consistentie en oefening kunnen ze helpen om nachtelijk piekeren te verminderen en een betere nachtrust te bevorderen.’
Mediteer voor het slapengaan
‘Yoga nidra is een geleide meditatie (te vinden op Spotify) waarbij er continu een stem is die zegt: je tenen worden zwaarder, je kuiten worden zwaarder, je enkels worden zwaarder… Zo gaat het van kop tot teen. Dat helpt vaak, omdat je dan elke keer terug naar je lichaam wordt gebracht in plaats van af te dwalen met je gedachten om je dan te herinneren dat je je op je ademhaling moet focussen.
Actieve afleiding
Zoek naar actieve afleiding en probeer jezelf bijvoorbeeld het best mogelijke scenario voor te stellen. Iets heel eenvoudigs zoals het fruitalfabet opzeggen (appel, banaan, citroen…) kan ook al helpen
Ademhalingstechnieken
Probeer diepe ademhalingsoefeningen om je lichaam te kalmeren en je geest tot rust te brengen. Adem langzaam in door je neus terwijl je je buik opblaast, hou een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond terwijl je je buik intrekt. Herhaal dit een paar keer.
Hou een piekerschriftje bij
Schrijf in een schriftje al je piekergedachten op, het liefst tijdens dat piekerkwartiertje. Als het op papier staat, kan het namelijk uit je hoofd. Doe dat niet ’s avonds in bed, maar overdag in een saaie omgeving. Op die manier wordt het onaantrekkelijk om te piekeren. Doe het op zo’n manier dat het eigenlijk onaangenaam is en je alleen daarom al minder gaat piekeren. Lig je ’s nachts toch te malen? Neem dan afstand van die piekergedachten door ze in het schriftje op te schrijven. Leg het schriftje daarna onder je bed of in een kast, zodat het symbolisch weg is.
Wees niet te streng voor jezelf
Bedenk eens wat je zou zeggen tegen je beste vriendin wanneer zij piekert. Meestal zullen dat hele troostende, warme, lieve dingen zijn. Hoe zou het zijn als je die dingen tegen jezelf zou zeggen? ‘Je hoeft het nu niet op te lossen.’ ‘Morgen is er een nieuwe dag.’
Zoek professionele hulp
Als nachtelijk piekeren een terugkerend probleem is dat je slaap en dagelijkse functioneren verstoort, overweeg dan om hulp te zoeken bij een professionele zorgverlener, zoals een psycholoog of therapeut, die je kan helpen omgaan met je zorgen en angst.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier