Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
dromen
© Pexels

Droom je altijd? En waarom heb je soms nachtmerries?

6 prangende vragen over dromen beantwoord

Je zweeft moeiteloos door de lucht, hebt plots alleen nog sokken aan en staat dan onverwachts oog in oog met je oude vlam. Only in your dreams. En gelukkig maar. Maar waarom beleef je die wonderlijke avonturen ’s nachts? Flair dook het wetenschappelijk onderzoek over dromen in en beantwoordt deze en nog andere boeiende vragen.

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je de ene nacht heerlijk droomt en je de andere nacht badend in het zweet wakker schrikt? Wij doken in het wetenschappelijke onderzoek over dromen om dat en nog andere droomantwoorden te ontdekken.

Wat is een droom eigenlijk?

Een droom is een reeks beelden, ­gedachten, geluiden en sensaties die voornamelijk tijdens de remfase van je slaap opkomt. Tijdens die fase zijn je hersenen bijna net zo actief als wanneer je wakker bent. Dat leidt tot levendige en vaak surrealistische ervaringen. Dat komt omdat bepaalde delen van je hersenen actief worden, terwijl andere juist minder actief zijn.

Zo draaien je visuele cortex (die beelden verwerkt), je limbisch systeem (dat emoties reguleert) en je motorische cortex (die bewegingen controleert en je spieren lamlegt om te voorkomen dat je je dromen echt uitvoert) op volle toeren. Wat daarentegen samen met je indommelt, is de prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor logica en besluitvorming. Daarom kunnen dromen vaak bizar en onlogisch zijn.

De beelden, geluiden en sensaties die je ervaart in je dromen, worden gegenereerd door je hersenen. Je brein gebruikt stukjes herinneringen, emoties en kennis om droomscenario’s te creëren.

Waarom droom je?

De exacte reden waarom je droomt, is nog steeds een onderwerp van onderzoek en debat. Een van die redenen is verwerking. Dromen helpen namelijk bij het verwerken van emoties, herinneringen en gebeurtenissen die je overdag hebt meegemaakt. Daarnaast zouden dromen ook een manier kunnen zijn om creatieve oplossingen voor problemen te vinden en om complexe situaties op een veilige manier te verkennen. Tijdens de remslaap helpt je brein tot slot ook om herinneringen te verwerken en op te slaan. Dat heet geheugenconsolidatie en betekent dat dromen kunnen bijdragen aan het opslaan van informatie die je overdag hebt geleerd.

Waarom onthou je sommige ­dromen wel en andere niet?

Of je een droom onthoudt, hangt af van verschillende factoren. Als je wakker wordt tijdens of vlak na een droom, is de kans groter dat je je die herinnert. Vaker wakker worden tijdens de nacht kan ook de kans vergroten dat je je dromen onthoudt. Ben je geïnteresseerd in je dromen of hou je zelfs een droomdagboek bij, dan is het natuurlijk logisch dat je ze beter onthoudt. Je bent er ­tenslotte veel bewuster mee bezig.

Waarom heb je nachtmerries?

Nachtmerries worden vaak veroorzaakt door stress en angst. Mensen die PTSS (post­trau­ma­ti­sche stress­stoor­nis) hebben of een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, hebben ook vaker nachtmerries. Ook slaapstoornissen als slaapapneu of rustelozebenensyndroom kunnen nachtmerries veroorzaken, net als bepaalde medicijnen en het gebruik van alcohol of drugs. Tot slot zijn ongezonde slaapgewoonten, zoals een onregelmatig slaapschema en slechte slaapomstandigheden hebben, soms ook de boosdoeners.

Droom je altijd?

Ja, iedereen droomt elke nacht, ook als je je nooit een droom herinnert. Een volledige slaapcyclus duurt ongeveer negentig minuten, waarbij de remslaap steeds langer wordt naarmate de nacht vordert. Zelfs als je je dromen niet herinnert, droom je tijdens die fase nog steeds.

Waarom kan het nuttig zijn om je dromen te analyseren?

Je lijf is een ontzettend vernuftig ding. Reken er dus op dat dromen niet zomaar een vorm van bezigheidstherapie is, maar dat het je heel wat inzichten kan geven in je onbewuste gedachten, gevoelens en zorgen. Door je dromen te analyseren, kan je dan ook vaak creatieve oplossingen voor problemen vinden. Het kan ook helpen bij het verwerken van emoties en stressvolle gebeurtenissen. Zo kan je door je dromen te ­analyseren vaak onderliggende ­psychologische problemen die aandacht nodig hebben, identificeren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '