Wil jij ook jezelf wat vaker op de eerste plek zetten?
7 tips én voorbeelden om probleemloos nee te leren zeggen
Jij had een heerlijk Netflixavondje met manlief gepland, tot je schoonzus je smeekt of ze last minute haar kinderen mag brengen omdat ze moet werken… In je hoofd speelt het ene excuus na het andere, maar jij zegt al automatisch ja! Klinkt bovenstaande situatie jou ook zo bekend in de oren? Dan hebben wij misschien weleens de oplossing voor jou. Lifecoach Johanna Dumon heeft namelijk zeven tips ontwikkeld die jou zouden moeten helpen om het magische woordje ‘nee’ uit te spreken. Klaar om de koningin der assertiviteit te worden?
Waarom ‘nee’ zeggen zo moeilijk is, komt voort uit de nood om de ander te behagen. En dat heet people pleasing. We zijn meestal bang om de ander teleur te stellen of boos te maken, waardoor we geneigd zijn om simpelweg toe te stemmen. Maar we zijn niet geboren met het onvermogen om nee te zeggen. Integendeel, kleine kinderen vinden het – vaak tot ergernis van de ouders – maar al te gemakkelijk. Dat wil zeggen dat een probleem met nee leren zeggen, is aangeleerd.
Hier zijn dus tips om jezelf weer even op een gezonde, eerste plek te zetten en probleemloos nee te zeggen. En lees zeker tot op het einde, want we reiken enkele simpele voorbeelden aan om iets te weigeren en je grenzen aan te geven!
Vraag jezelf af waarom je steeds ‘ja’ zegt
Is het omdat je anderen altijd wil plezieren? Of omdat je misschien niet over de nodige dosis zelfvertrouwen beschikt? Zorg er in ieder geval voor dat je een positief beeld van jezelf schept. Noteer bijvoorbeeld elke dag drie positieve dingen die je in de loop van de dag gedaan hebt en die je gelukkig maakten.
Denk na over wat je wilt
Het is uiteraard belangrijk dat je weet wat je wilt. Gooi die verwachtingen van anderen overboord en denk aan jezelf. Wil je meer tijd doorbrengen met je gezin? Geef dan een aantal sociale verplichtingen op die te veel van je vrije tijd in beslag nemen. Heb je meer behoefte aan wat me-time? Neem dan niet meer werk aan dan je zelf aankan. Probeer precies te definiëren wat je behoeften zijn, wat je gelukkig maakt en wat jou de nodige stress bezorgt. Dankzij deze kleine analyse kan je orde op zaken stellen in je activiteiten en jezelf er niet meer in verliezen.
Gun jezelf wat tijd
Krijg je een vraag via WhatsApp of via een sms’je? Antwoord dan niet meteen. Als iemand je face to face iets vraagt, vraag dan ook eerst wat extra informatie voor je meteen ‘ja’ zegt. Je hebt het volste recht om na te denken. Doordat je net een stapje terug zet in het gesprek, creëer je een goede strategie om je gewoonte van jaknikken te doorbreken.
Toon begrip
Je hoeft uiteraard niet telkens ‘nee’ te zeggen wanneer men je iets vraagt. Het belangrijkste is dat, als je op het punt staat om een verzoek te weigeren, je luistert naar wat die persoon te zeggen heeft. Misschien kan een eenvoudig advies hem of haar al helpen. Soms is dat al voldoende voor de andere persoon om te beseffen dat hij of zij het wel eens even goed alleen kan.
Zeg ‘nee’ zonder te veel details te geven
Don’t overexplain yourself. Als je op een verzoek ‘nee’ zegt, kan je je beslissing natuurlijk rechtvaardigen door te zeggen dat je de tijd er bijvoorbeeld niet voor hebt. Toch is het belangrijk dat je je niet verplicht voelt om te veel details te geven. Hoe meer je jezelf bloot geeft, hoe meer de kans bestaat dat de ander op je zal inpraten. Sta stevig in je schoenen en geef ook geen valse hoop aan de persoon die je om hulp vraagt.
Stel een alternatief voor
Leg uit dat je beslissing te maken heeft met een specifiek verzoek en dat je niet alles zult weigeren. Aarzel dan ook niet om alternatieven voor te stellen. Deze week heb je bijvoorbeeld geen tijd om op de kinderen van je schoonzus te letten, maar volgende week wel. Idem voor je collega’s op het werk. Een wissel van shift komt je deze week misschien niet goed uit, maar volgende week kan dat wel perfect.
Zet dat schuldgevoel opzij
Het is niet omdat je ‘nee’ zegt dat je daarom ook meteen de grootste egoïst op deze planeet bent. Doordat je iets weigert, denk je voor een keertje gewoon aan je eigen welzijn. Het is dus eerder een kwestie van gezond verstand. Een oprechte vriendschap is dan ook gebaseerd op respect voor ieders grenzen en behoeften.
Concreet aan de slag met voorbeelden
Wil je concreet aan de slag gaan? Probeer de volgende keer een van de volgende alternatieven uit, en je krijgt ongetwijfeld meer begrip en compassie dan je zelf zou denken. Succes!
- ‘Dat klinkt geweldig, maar ik ben bang dat ik het momenteel wat druk heb.’
- ‘Het is voor mij even niet mogelijk om nog iets extra op mij te nemen.’
- ‘Dat klinkt als een geweldige kans, maar ik zal deze keer moeten passen.’
- ‘Bedankt dat je aan me denkt, maar dit is niet echt iets voor mij.’
- ‘Ik zou graag willen, maar ik ben bang dat ik geen tijd heb.’
- ‘Dat past momenteel niet in mijn schema.’
- ‘Deze keer kan ik niet helpen.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier