Ochtendmensen zijn voor de avondmensen onder ons bijna mythische wezens en hun mogelijkheid om zo vroeg op de dag vrolijk of productief te zijn lijkt een utopie. Toch zijn er een paar trucjes die jou kunnen helpen om ook een ochtendmens te worden. Zelfs nu de dagen korter zijn!
De wereld lijkt verdeeld te zijn in twee kampen: zij die vol energie en vrolijk uit bed springen ‘s ochtends, en zij die tien keer op snooze drukken en met hun gezicht op donder aan hun dag beginnen. Sommigen hebben absoluut niet de behoefte om een ochtendmens te worden en blijven met plezier nachtraven, maar anderen dromen er toch van om iets relaxter wakker te worden. Alleen is Rome niet op één dag gebouwd en word je ook niet in een vingerknip een ochtendmens. Maar deze tips kunnen je al aardig op weg helpen.
Verbeter je slaapkwaliteit.
Goed opstaan begint bij een goede nachtrust. Want hoe beter je slaapt, hoe minder je ‘s ochtends de nood zal voelen om nog een uur lang te snoozen. Tips voor zo’n goede nachtrust:
- Zorg voor een degelijke matras (bye bye, rugpijn).
- 18 graden Celsius is de ideale temperatuur voor een slaapkamer.
- Hang verduisterende gordijnen. Als het donker is krijgen je hersenen het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.
- Probeer aan 7 à 8 uur slaap per nacht te komen.
Maak een to-dolijst.
De grootste reden waarom mensen slecht slapen en dus ook slecht wakker worden, is stress. Het is ‘s avonds namelijk erg moeilijk om niet al te beginnen malen over alles wat je morgen moet doen en vooral alles wat je niet mag vergeten. Om dat laatste al te elimineren, kan je een to-dolijst maken voor het slapengaan. Zo ben je zeker dat wanneer je je hoofd op je kussen neerlegt, je niet meer bang hoeft te zijn dat je de dag erna die ene meeting zal vergeten.
Vermijd de snoozeknop.
Ah die snoozeknop, we zien hem allemaal zo graag. Maar eigenlijk doet hij meer slecht dan goed. Het beste is namelijk om meteen uit bed te komen wanneer je alarm afgaat. Met elke keer dat je die knop indrukt voor een paar minuutjes extra, verwar je je lichaam. Het wordt dus nog moeilijker om (happy) op te staan.
Zorg voor een fijne ochtendroutine.
Het verbaast je waarschijnlijk niet dat de sleutel tot een ochtendmens worden, verscholen zit in hoe je die ochtend dan precies spendeert. Probeer een routine voor jezelf te bouwen, met alle elementen die jou helpen om wakker te worden. Door die elke ochtend in dezelfde volgorde te doen, geef je meteen een goed signaal aan je hersenen. Maak bijvoorbeeld tijd om een lekkere koffie te zetten, neem er even een boek bij, zorg voor een ontbijt waarvan je geniet en speel ondertussen je favoriete muziek af.
Geniet van de eerste ochtendzon.
Zelfs al is er nu geen stralende zon, is een van de beste manieren om wakker te worden toch om meteen van die eerste ochtendzon te genieten. Want net zoals de duisternis een signaal geeft aan je lichaam om te slapen, geeft licht een signaal om wakker te worden. Of dat nu van achter het raam in de zetel is, of met een koffietje op je terras.
Drink water.
Deze tip is natuurlijk van toepassing op de hele dag, maar vooral ‘s ochtends is het belangrijk om genoeg water binnen te krijgen. Na een nacht slapen snakt je lichaam naar water en dan is het beter om eerst een groot glas water naar binnen te kappen voor je aan je dagelijkse portie(s) caffeïne begint.
Beweeg!
Deze is voor de die hards, maar als je echt alles uit je ochtend wil halen, is beweging the way to go. Dat wil niet zeggen dat je een zware fitnessessie moet inplannen voor je aan de werkdag begint, of 10 kilometer moet gaan lopen. Tien minuutjes stretchen of een kleine wandeling kunnen al wonderen doen. Je stimuleert je bloedsomloop en maakt endorfines aan die je meteen met een positief gevoel de dag doen starten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier