Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Veer

Dit gebeurt er 's nachts met je lichaam...

9 dingen die je nog niet wist over je slaap

We weten allemaal al dat we zo'n acht uur slaap per nacht nodig hebben, maar weet je ook wat er zich afspeelt tijdens die acht uur? Heel veel blijkbaar! Wij geven je een blik in je nachtelijke body factory.

1. Terwijl je in slaap valt, schok je.

Elke. Keer. Opnieuw. Volgens slaapexperten, staat het aantal schokken gelijk aan hoe moe je écht bent. Dus hoe meer je schokt, hoe moeër je lichaam is.

 

2. Je lichaamstemperatuur gaat naar beneden.

Overdag zijn we actief en verbranden we meer calorieën dan wanneer we slapen. Je hart zal dan veel trager kloppen en calorieën sparen, een beetje hetzelfde principe als dieren die overwinteren. Slaap is een overlevingsmechanisme.

 

3. Je doet een volledige ontgiftingskuur.

Hierdoor zullen het lichaam en de hersenen verjongen. Bij mensen die niet goed slapen, is het proces niet zo effectief. Volgens slaapexperten is dat de reden waarom mensen die niet goed slapen, wel eens gek kunnen worden.

 

4. Je vergeet nutteloze informatie.

We krijgen de hele dag een heleboel informatie, en gelukkig vergeten we het meeste. Als we ons alles zouden herinneren, stapelt dat zich op in de hersenen. Onze hersenen houden dus grote kuis tijdens onze slaap.

 

5. Je lichaam verlamt, maar je hersenen zijn het meest actief.

Het brein van iemand die droomt is vaak actiever en vraagt meer zuurstof dan dat van iemand die wakker is. Volgens een bepaalde theorie zou je in je REM-slaap gedachten organiseren en informatie een plaats geven. Maar niemand kan een verklaring geven voor het feit waarom je hersenen het meest actief zijn wanneer je slaapt. Wetenschappers zeggen dat je hersenen zelfs zo actief zijn dat iemand tijdens zijn slaap bepaalde connecties kan maken en belangrijke ontdekkingen kan doen.

 

6. Je individuele cellen, ook je hersencellen, worden 's nachts volledig hersteld.

Deze processen herstellen alle schade die de cellen doorheen de dag hebben opgelopen. Als je niet genoeg slaapt, heeft dat niet alleen effect op je hersenen, maar op je hele lichaam. Daarom heb je bij het opstaan soms het gevoel alsof je een nachtje door hebt gedaan.

 

7. Je immuunsysteem draait op volle toeren.

Terwijl je slaapt gaat je lichaam antistoffen aanmaken. Dat is de reden waarom je veel moet slapen als je ziek bent. Als je een chronisch slaaptekort hebt, heb je meer kans op terugkerende infecties.

 

8. Je wordt zo'n 5 tot 15 keer per uur wakker.

Dat gebeurt meestal wanneer we overgaan naar een ander slaapstadia, zoals van dromen naar diepe slaap. We zijn zo kort wakker, dat we het ons niet herinneren.

 

9. Zo'n 30 procent van de mensen stopt 's nachts met ademen.

Bij 90 procent van de personen met deze aandoening, slaapapneu, wordt dat niet ontdekt; vooral bij jonge vrouwen. De levensverwachting van iemand met onbehandelde slaapapneu is slechts 58 jaar. Laat je dus zeker checken bij de dokter als je hier last van hebt!

 

 

Slaaptips nodig? Hier lees je hoe je sneller in slaap valt, of liever 7 tips voor een diepere slaap? Er gaan ook heel wat slaapmythes de ronde, wij gingen op onderzoek: fabel of feit?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '