Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
leugenaar
© Getty via Unplash+

Kan nog handig van pas komen...

AHA: deze 7 tips helpen je een leugenaar te herkennen

Dewy De Leeneer

Dacht jij ook weleens: kon ik nu maar gedachten lezen? Of het nu gaat om een verdachte verklaring van je partner, een vage reactie van een collega of gewoon een buikgevoel dat er iets niet klopt. Veel mensen kennen het gevoel. Superkrachten kunnen we je jammer genoeg niet aanbieden, maar met deze zeven tips wordt het herkennen van een leugenaar misschien toch al ietsje makkelijker.

Wat is hun lichaamstaal?

Zie je iemand friemelen, oogcontact vermijden, overmatig zweten of rood worden? Dat zijn tekenen die zouden kunnen wijzen op stress en mogelijks leugens of bedrog. Ook verwijde pupillen kunnen op een leugen wijzen, want dat is namelijk een teken dat je hersenen opeens hard moeten werken. Non-verbale communicatie is dus een belangrijke om in het oog te houden wanneer je vermoedt dat iemand tegen je liegt.

Rekken ze tijd?

Stel, je vraagt: ‘Waar was je gisteren?’ en iemand reageert met ‘Sorry, wat zei je?’, dan bestaat de kans dat hij/zij/die nog eventjes moet nadenken over de juiste formulering van een leugen. Let wel, het kan ook zijn dat iemand gewoon verdiept is in een boek, serie of z’n gsm. Trek dus niet te snel conclusies.

Verandert er iets in hun stem of spraak?

Bij leugenaars kan je soms ongewone veranderingen in hun stem of manier van spreken herkennen. Denk maar aan mensen die stotteren, een krop in de keel krijgen, hun stem verheffen of net fluisteren.

Zit er logica achter hun verhaal?

Wanneer iemand overmatig veel informatie geeft of een situatie tot in het kleinste detail uitlegt, kan dat wijzen op een leugen. Waarschijnlijk heeft de persoon in kwestie dan ook al wat tijd gehad om over de leugen na te denken. Het omgekeerde kan ook: dat de leugenaar net niets van informatie wil geven en van onderwerp verandert. Beide situaties hebben hetzelfde gemeen: er zit geen logica in hun verhaal.

Reageren ze defensief?

En als je dan al eens durft door te vragen, zullen leugenaars waarschijnlijk snel defensief reageren wanneer ze worden ondervraagd. Ze worden boos, gooien zelf beschuldigingen naar je gezicht of steken de schuld op iemand anders. Zo wordt de aandacht van henzelf afgehaald.

Zeggen ze tegenstrijdige dingen?

Leugenaars hebben vaak moeite met de leugen consistent te houden. Ze kunnen tegenstrijdige verklaringen afleggen of in de war raken als ze meer details moeten geven.

Wat zegt je buikgevoel?

Vertrouw op je eigen intuïtie en buikgevoel. Als iets niet helemaal lijkt te kloppen of als je een ongemakkelijk gevoel hebt bij iemands verhaal, is het de moeite waard om verder te onderzoeken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '