Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Voel jij je onzeker over de bevalling?

Vraag aan de vroedvrouw: wat kan ik doen als ik bang ben voor de bevalling?

Als we de horrorverhalen mogen geloven, is een zorgeloze bevalling eerder uitzondering dan regel. Maar dat is het dus níét. Maak je je zorgen over je bevalling? Watch and learn, want wij hebben geruststellende antwoorden op jouw vragen. Deze week: mag ik bang zijn voor de bevalling?


Dat je alleen al bij de gedachte aan die bevalling angst en onzekerheden voelt, is niet meer dan normaal. Je mag onzeker zijn. Je mag bang zijn. Maar dat alles geldt op één voorwaarde, namelijk dat je je ook laat geruststellen. Dat is exact wat wij willen doen met het antwoord op enkele vragen die de gemiddelde zwangere vrouw zich stelt, samen met gynaecologe Els Dufraimont en vroedvrouw Elke Notebaert.

Als je daarvoor geen tijd hebt omdat je moet bevallen, onthoud dan dit: als er bij jou geen medische redenen zijn om iets anders te geloven, mag je ervan uitgaan dat een vrouwenlichaam gemaakt is om kinderen te baren. En om de wereld te domineren, maar dat is een ander verhaal.

Bang voor de bevalling


Het ene moment voel je je misschien gelukkig en rustig, om het andere moment te hyperventileren in een hoekje. De grote boosdoener is niet eens die bevalling op zich, wel het grote onbekende.

Elke Notebaert: ‘De angst die je voelt, verandert gaandeweg tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste maanden zijn zwangere vrouwen vooral bang voor een miskraam en stressen ze over het feit of ze al dan niet een goede moeder zullen zijn, of het wel het juiste moment is en of het wel gaat lukken met het werk.

Een paar maanden later focust de stress en angst zich voornamelijk op één ding: de bevalling en alles wat daarbij zou kunnen mislopen. Bij een eerste kindje heb je sowieso geen idee van wat er gaat gebeuren. Je weet niet hoe het zal voelen, je weet niet hoe die bevalling zal verlopen... Het enige wat je wél weet, is dat dat kind erin zit en er op een of andere manier ook weer uit moet.

Als je al eerder bevallen bent, is dat ook niet altijd een geruststelling, want een slechte of pijnlijke ervaring kan ook voor angst zorgen. Die angsten mogen er dus zijn en het is belangrijk om erover te praten tegen je omgeving en je zorgverleners. Als jij vertelt waar je mee zit, kunnen wij je de juiste ondersteuning geven. Ik merk ook vaak dat veel vrouwen het gevoel hebben dat ze moeilijk doen of dat ze de vroedvrouw niet tot last willen zijn. Integendeel!’

Tokofobie


Slechts bij sommige vrouwen gaat die angst zo ver dat er naam voor bedacht is: tokofobie. Vrouwen die lijden aan die angststoornis ervaren extreme angstgevoelens, waardoor de bevalling soms vermeden wordt. Heb jij het gevoel dat je angst van die aard is? Praat er dan over met je gynaecoloog of vroedvrouw. Zij kunnen je verder op weg helpen naar de juiste begeleiding en zorg.

Voel je je soms zenuwachtig of angstig? Probeer dan tot rust te komen. Vermijd dingen die tot angst of stress kunnen leiden. Luister dus niet naar verhalen over horrorbevallingen, neem op het werk en thuis niet te veel hooi op je vork en zorg voor voldoende rust voor je lichaam en je hoofd. Voel je angst of stress opkomen? Probeer dan relaxatieoefeningen te doen. Je vroedvrouw kan je helpen bij het vinden van een manier die voor jou werkt en er bestaan zoveel relaxatiecursussen dat je dáár zelfs stress van zou kunnen krijgen. In dat hele aanbod zit vast iets wat werkt voor jou.

Is het acuut en ben je nog niet zover? Dan helpt het om op je ademhaling te letten. Adem langzaam in en nog langzamer uit. Bespreek je angsten ook met je omgeving, want zij kunnen je steun bieden en kalmeren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '