Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
menstruatiecyclus
© Karolina Kaboompics via Pexels

1. Het is eigenlijk geen maandelijkse cyclus…

4 basics die jij écht moet weten over je menstruatiecyclus

De redactie

Elke maand is het weer zover: je maandstonden. Het startschot van een nieuwe cyclus met hormonale, lichamelijke en emotionele veranderingen in dat vernuftige lijf van je. Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens je ­menstruatiecyclus en welke impact heeft dat op je lichaam en geest? Wij frissen je parate kennis met plezier nog een keertje op.

Soort van maandelijks.

We noemen het wel de maandelijkse cyclus, maar eigenlijk is dat niet helemaal juist. Die ‘bijna-maandelijkse’ cyclus duurt namelijk gemiddeld zo’n 28 dagen. Al kan dat variëren van persoon tot persoon, waarbij cycli van 21 tot 35 dagen als normaal worden beschouwd.

Gedeeld door vier.

Je eisprong, de dagen voor je regels (hello PMS!) en je maandstonden zijn de drie meest besproken zaken, maar eigenlijk bestaat je cyclus uit vier fases.

Menstruatiefase: Het woord spreekt voor zich: dit is de fase waarin je menstrueert. Het begint op de eerste dag (en dus niet aan het einde, zoals velen denken) van de menstruatiecyclus en duurt gemiddeld drie tot zeven dagen. Tijdens deze fase wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en verlaat het je ­lichaam via de vagina.

Folliculaire fase: Na de menstruatie begint de folliculaire fase. Tijdens deze fase stimuleert je lichaam de groei van follikels in de eierstokken, waarin eicellen rijpen. Dat proces wordt aangevoerd door hormonen zoals oestrogeen. De ­folliculaire fase duurt meestal zo’n zeven à tien dagen.

Ovulatiefase: Halfweg je menstruatiecyclus, ­ongeveer rond dag veertien (maar dit kan variëren) vindt de ovulatie ofte eisprong plaats. Tijdens de ovulatie komt een volgroeide eicel vrij uit een van de follikels in je eierstokken en reist het naar de eileiders, waar het kan worden bevrucht door sperma. De ovulatiefase duurt meestal één à twee dagen.

Luteale fase: Na de ovulatie begint tot slot de ­luteale fase. Tijdens deze fase ­produceert je lichaam het hormoon progesteron om je baarmoeder voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Als de eicel niet wordt ­bevrucht, neemt de productie van progesteron af en begint de menstruatie opnieuw. De luteale fase duurt meestal ongeveer tien tot veertien dagen.

De pest aan PMS.

Chocolade bingen à volonté, uit het niets beginnen janken bij een aflevering van ‘Bridgerton’ en een buik die plots net zo rond lijkt als de bierton van je nonkel? Jep, je raadt het: het is PMS ofte premenstrueel syndroom. PMS staat voor een reeks fysieke en emotionele symptomen die je kan ervaren in de dagen voor je menstruatie. Denk: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, hoofdpijn, cravings en gevoelige borsten. De exacte oorzaak is nog altijd niet helemaal bekend, maar vermoedelijk spelen hormonale schommelingen de hoofdrol. Lees: ‘Nee, schat. Ik kan er écht niks aan doen. Sorry, not sorry. Wisselen?’

Aangepast ritme.

Feit: vrouwen zijn supersterk. Daarom huppelen we gewoon lekker mee met de ratrace, ongeacht in welke fase van onze cyclus we ons bevinden. Een applaus waard, want eigenlijk is dat lang niet zo vanzelfsprekend. De veranderingen in je lichamen hebben immers een impact op je energieniveau, je gemoed en productiviteit. Precies de reden waarom steeds meer vrouwen denken: wat als ik nou eens wat beter naar het ritme van mijn lichaam leer te luisteren? Terecht, want door rekening te ­houden met de veranderingen in je lichaam tijdens je cyclus, kan je weloverwogen keuzes maken op het gebied van voeding, sport en beweging, werk, seksualiteit en self-care. Want waarom niet net profiteren van wat Moeder Natuur ons heeft gegeven in plaats van ertegen te strijden?

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '