'Wees niet bang over te komen als een dramaqueen.'
Eerste Hulp Bij Horrorbevallingen: hoe ga je om met een moeizame bevalling?
Liesbeth Van Kelst, doctor in de vroedkunde en pre- en postnatale coach, legt uit wat je kan doen als je een zware bevalling achter de rug hebt.
‘Dat je vaak en veel terugdenkt aan een zware of moeilijke bevalling, is perfect normaal. Het duurt even om zoiets te verwerken. Belangrijk is dat je veel praat over hoe je je voelt, wat je hebt ervaren en hoe jij alles hebt beleefd. Wees niet bang over te komen als een dramaqueen, of denk niet dat je overdrijft – het gaat om hoe jíj alles hebt beleefd, niet om wat anderen denken. Merk je dat je na vier tot zes weken nog steeds veel terugdenkt aan je bevalling, dan kan het zijn dat je een posttraumatische stressstoornis hebt, kortweg PTSS.
Meestal is zo’n PTSS het gevolg van een heel negatieve ervaring, denk maar aan een aanslag. Maar in dit geval is er ook een heel positieve kant aan het verhaal: de geboorte van je baby. Net daarom is het lastig om zo’n trauma te verwerken. Vier signalen zijn belangrijk om te weten dat je hulp moet zoeken:
- Heb je veel herbelevingen en flashbacks? Is bijvoorbeeld de geur van het ziekenhuis voldoende om je terug te katapulteren? Droom je dikwijls ’s nachts over je bevalling?
- Mijd je plaatsen of personen – zoals foto’s van je bevalling, of andere mama’s met baby’s?
- Beleef je nog maar weinig plezier en heb je veel negatieve gedachten?
- Ben je extra waakzaam? Sta je de hele tijd onder spanning ? Ga dan zeker langs de huisdokter, een postnatale coach en/of psycholoog.’
Kan ik iets doen om zo’n slechte ervaring te voorkomen?
‘Eigenlijk wordt een trauma vaak veroorzaakt door het gevoel dat je geen controle hebt. Hoe je bevalling verloopt, daar heb je geen vat op, maar als je vooraf goed geïnformeerd bent, raak je minder snel overvallen en weet je beter wat er gebeurt. Een gouden tip is dus om tijdens je zwangerschap langs te gaan bij een vroedvrouw – zij is de geknipte persoon om jou alle info te geven.
Tijdens de prenatale lessen – en dan bedoel ik niet de pufklassen, maar de infosessies – leer je hoe een bevalling verloopt en wordt ook verteld wat er gebeurt bij een spoedkeizersnede. Belangrijk is dat je leert wat je wel en niet mag verwachten en je zo ook meer voor jezelf durft op te komen en vragen durft te stellen.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier