Daarom laten we ons niet zomaar commanderen!
6 simpele redenen waarom we het niet leuk vinden wanneer anderen zeggen wat we moeten doen
Kijkers van ‘Special Forces’ zullen het al opgemerkt hebben en in veel huiskamers is de vraag daardoor hoogstwaarschijnlijk ook al gevallen: kan jij er goed mee om wanneer anderen je zeggen wat je moet doen? Veel mensen niet. En dat is normaal, wel om deze zes simpele redenen.
Je voelt je weer een kind.
Als kind dacht je dat je als volwassene degene zou zijn die opdrachten kon geven en dat niemand je nog zou kunnen commanderen. Het is dus ook meer dan normaal dat wanneer dat wél gebeurt, je je ineens weer even een kind voelt. Soms zelf zodanig dat je op een kinderachtige manier reageert, door bijvoorbeeld te roepen dat die persoon jou niet kan vertellen wat je al dan niet moet doen.
Je voelt je machteloos.
Net als het gevoel dat je je weer een kind voelt, is het gevoel van machteloosheid een moeilijk gegeven. Als iemand je vertelt iets te doen, voelt het alsof hij/zij/die jouw gedrag voor je kiest. Bevelen opvolgen van een ander kan daardoor aanvoelen alsof je de controle verliest. Je probeert dan je macht terug te eisen door erop in te gaan, zélfs als je weet dat die persoon eigenlijk gelijk heeft.
Je wil zelfstandig zijn.
Zelfstandigheid zorgt voor veel mensen ook voor meer (zelf)zekerheid. Je wil de controle over je eigen acties en wanneer die je dan worden opgelegd, voelt het heel onnatuurlijk aan om daarin mee te gaan. Dat terwijl je zelf misschien dezelfde keuze gemaakt zou hebben. Maar omdat jij ‘m niet gemaakt hebt, verzet je je er ook tegen.
Je wil geen kritiek krijgen.
Een bevel impliceert kritiek. Wanneer iemand je vertelt om iets op een bepaalde manier te doen, zegt hij/zij/die indirect dat je huidige manier van iets te doen niet goed genoeg is. Of dat denk je althans. Vaak wordt dat niet bedoeld als kritiek, maar voel je dat gewoon zo aan.
Je wil je niet op glad ijs begeven.
Zelfs als het verzoek om iets bepaald te doen je eigenlijk niet echt stoort, kan je je verzetten omdat je schrik hebt dat het alleen maar zal leiden tot meer bevelen en uiteindelijk het verlies van controle. Je bent bang dat je de persoon in kwestie een vinger geeft, maar ze een hand zullen nemen. Zéker als je eerder al zoiets meemaakte.
Je wil jezelf zijn.
Westerse samenlevingen hechten erg veel waarde aan individualisme. Je wil koste wat het kost je eigen beslissingen nemen en je onderscheiden van de massa in plaats van te volgen. Bevelen uitvoeren kan daardoor voelen alsof je een deel van je eigen identiteit – namelijk jezelf zijn – voor een stukje opgeeft.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier