Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
gsm op stil
© Pexels

Die 'gouden tip' blijkt dan toch een beetje tegen te slaan.

BEWEZEN: je gsm op stil zetten, maakt je nog meer telefoonverslaafd 

Annelies Hart

Het wordt overal geprezen als de ‘gouden tip’: zet je gsm op stil als je er minder mee bezig wil zijn. Maar is dat eigenlijk wel de beste manier om telefoonverslaafden van hun smartphone weg te houden? Een recent onderzoek bewijst het tegendeel.

De smartphone maakte meer dan twintig jaar geleden zijn intrede in ons leven en is sindsdien een hoofdrol gaan spelen. Veel mensen geven ondertussen dan ook toe dat ze (een tikkeltje) verslaafd zijn aan hun gsm. Er doen veel tips de ronde om je van al dat schermgebruik af te helpen, maar die zijn natuurlijk niet allemaal even nuttig. Tot nu toe was een van de meest gegeven adviezen: ‘Zet je gsm gewoon op stil of “niet storen”.’ Op die manier zijn er alleszins geen meldingen of geluidjes die je ogen terug naar het scherm kunnen trekken.

Toch moet je die tip niet blindelings geloven, want een studie uit het tijdschrift Computers in Human Behavior toont aan dat de techniek achterhaald en zelfs contraproductief is.

Stilte trekt je aan

De studie werd uitgevoerd bij 138 verschillende mensen. ‘De deelnemers werd gevraagd om gedurende vier opeenvolgende dagen verschillende functies van hun smartphone te testen: 42% koos alleen voor de trilmodus, 8,7% schakelde over op de stille modus, terwijl de rest hun belsignaal gewoon aan liet staan’, staat in het onderzoek. Het resultaat? De mensen die voor de stille modus kozen, waren diegenen die het meest op hun gsm keken gedurende die vier dagen. ‘Wanneer het geluid en de trillingen van de telefoon aan stonden, controleerden mensen hun telefoon gemiddeld 52,9 keer per dag, vergeleken met gemiddeld minstens 98,2 keer per dag wanneer de telefoon volledig stil stond’, zeiden de onderzoekers.

De studie toont ook aan dat velen zelfs meer stress kregen wanneer ze hun geluid én trilfunctie uit hadden staan. ‘Bij sommige gebruikers stelden we vast dat het uitschakelen van mobiele telefoons (geen geluid of trillingen) leidde tot het vaker en bijna dwangmatig controleren van meldingen‘, aldus de onderzoekers.

De drang om op je smartphone te kijken, wordt aangedreven door FOMO (Fear Of Missing Out), oftewel het idee dat je iets belangrijk mist. De onderzoekers adviseren daarom om niet alle meldingen te dempen, maar alleen die ‘die geen ongerustheid veroorzaken wanneer je ze niet kan zien.’ Selectief dempen, dus. Gelukkig kunnen smartphones dat ondertussen ook al!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '