Jonge vrouwen getuigden over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen het programma.
Deze tweets over de aflevering van BOOS die wantoestanden in ‘The Voice of Holland’ aankaart, nemen je de woorden uit de mond
Heel Nederland, en bij uitbreiding ons land, staat (terecht) op z’n kop door de aflevering die het online programma BOOS gisteren op YouTube plaatste. Daarin worden de vreselijke wantoestanden in ‘The Voice of Holland’ aangekaart. Verschillende (ex-)kandidaten en medewerkers vertellen hoe ze achter de schermen te maken kregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag: van ongepaste opmerkingen en berichten, over betasting tot zelfs verkrachting.
Journalist en presentator Tim Hofman en zijn team deden maandenlang onderzoek voor de aflevering ‘BOOS: This is The Voice’ die op nog geen dag tijd al meer dan zeven miljoen keer bekeken werd. Wat er achter de schermen van het populaire programma zou gebeurd zijn, laat iedereen verdwaasd achter. Verschillende jonge vrouwen getuigden over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik door bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Marco Borsato en Ali B, en een regisseur wiens naam niet genoemd wordt.
Aan de grond genageld
Wij staan net zoals jij als aan de grond genageld en zochten enkele tweets die je letterlijk de woorden uit de mond nemen. Niet enkel de daders, maar ook programmamaker John de Mol komt terecht in het oog van de storm te staan nadat hij de schuld voor de zoveelste keer legt bij de vrouwen die naar zijn zeggen niet snel genoeg aan de alarmbel trekken. Wij weten uiteraard beter: enkel de daders treffen schuld. Nooit de slachtoffers.
Twitter is boos. Jij bent boos. Wij zijn boos.
Heel wat Twitteraars hebben eindeloos respect voor de vrouwen die hun verhaal durfden doen.
En eisen gerechtigheid en een gepaste straf voor de beschuldigden.
John de Mol bevestigt nog maar eens wat een van de grootste problemen in onze maatschappij is: victim blaming! De schuld wordt opnieuw in de schoenen van de vrouwen geschoven omdat ze de problemen niet eerder aankaartten, terwijl de énige schuldige uiteraard altijd de dader is.
De expert krijgt gelukkig, en terecht, het laatste woord in de aflevering:
Naast boosheid kunnen de slachtoffers op medeleven en solidariteit rekenen.
Velen hopen dat deze uitzending iets kan veranderen of toch op z’n minst sommigen eindelijk wakker kan schudden.
Een maatschappij waarin vrouwen zich eindelijk veilig kunnen voelen? Die begint niet bij #speakup, maar bij #handsoff.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier