Van A tot Z over borsten, bh’s en borstkanker.
Het borstenalfabet: dit wil je allemaal weten over je boezem
Van asymmetrie tot zelfonderzoek: wij stelden naar aanleiding van oktober borstkankermaand een borstenalfabet (lees van A tot Z minus enkele letters) voor je samen over zowat alles wat je wil weten over je borsten, bh’s en borstkanker.
A – asymmetrie
Het is meer dan normaal voor borsten om asymmetrie te vertonen, of dat nu is in de grootte óf de vorm van je boezem! Sommige vrouwen hebben een of enkele cupmaten verschil in de linker- of rechterborst, zo zijn je twee unieke vrienden nu eenmaal. Moest je nu plotselinge veranderingen opmerken in de symmetrie van je borsten, laat je het best wel even controleren. Maar anders: let them be beautiful!
B – beha
De beste vriend én grootste vijand van een vrouw? De bh. Je bent waarschijnlijk dankbaar voor het bestaan, want ze geven je boezem ondersteuning, maar je wil ze langs de andere kant misschien meteen uit wanneer je thuiskomt. En dat is oké! Je voelt zelf het best aan of je al dan niet zin of nood hebt aan een bh. Doe waar jij je het beste bij voelt. Ze komen in verschillende modellen en designs: van een diepe plunge over een comfortabele bralette tot een sexy push-up.
C – cupmaat
Je beste vriend is je bh, die verdient dan ook een gepast cupmaatje. Zo’n 80 % van de vrouwen draagt een verkeerde bh-maat, dat is écht te zot voor woorden. Waarom zouden we onze boezem dat in hemelsnaam aandoen? Verkoopsters in een lingeriewinkel helpen je ongetwijfeld graag met de zoektocht naar de juiste bh. Niet zeker of jij je borsten wel de juiste ondersteuning gunt? Deze signalen wijzen erop dat je de verkeerde bh-maat draagt.
D – decolleté
Schaam je nooit ofte nimmer om met je decolleté te pronken! Er zijn nu eenmaal mensen die zich comfortabeler voelen met een dieper uitgesneden topje dan een rolkraagtrui. Beiden kunnen, waarom zou je er niet fier op zijn?
E – erogene zone
Borsten zijn belangrijke erogene zones bij zowel vrouwen als mannen. Of het nu gaat om zachte strelingen tussen de borsten, het kneden ervan of tepelstimulatie: je wil ze niet skippen!
F – fibroadenoom
Een fibroadenoom is een goedaardige knobbel in de borst die bij jonge vrouwen vaak voorkomt. Het gezwel is duidelijk begrensd, goed beweegbaar en niet pijnlijk. Een fibroadenoom kan makkelijk chirurgisch verwijderd worden, is onschadelijk en vergroot het risico op borstkanker niet!
G – galactorroe
Galactorroe is de medische term voor ongewone melkafscheiding uit de borsten, los van wanneer je borstvoeding geeft of zwanger bent. In kleine hoeveelheden is het meestal ongevaarlijk en ligt het aan de hormoonspiegel of bijwerkingen van medicijnen, maar het kan nooit kwaad om een arts te raadplegen.
H – hangborsten
We love all boobs! Of die nu groot, klein, asymmetrisch zijn of hangen! De ‘perfecte’ borsten en tepels bestaan niet. Of het nu is door een zwangerschap, door lichaamsveranderingen of omdat het nu eenmaal je borstvorm is: omarm het! Je kan altijd investeren in een goede bh als dat je comfortabeler laat voelen, maar knoop goed in je oren dat je het dan moet doen voor jezelf en níét voor anderen.
I – implantaten
Gevuld met zout water of met siliconengel: borstimplantaten komen in alle maten. Ze veranderen de vorm en/of grootte van je boezem, of dat nu is voor esthetische doeleinden of voor een borstreconstructie na borstkanker.
K – kolven
Bij kolven haal je – vaak met een afkolftoestel – melk uit je borsten wanneer je baby dat niet kan, of dat nu is omdat je baby niet goed drinkt of omdat je niet bij elkaar bent. Het handige aan afkolven is dat je op die manier je moedermelk later in een flesje aan je kindje kan geven.
L – lactatie
Lactatie is eigenlijk een ander woord voor borstvoeding, dus het proces van melkproductie in de borsten tijdens de zwangerschap en na de geboorte van een baby.
M – mammografie
Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten, waarmee men ook borstkanker kan opsporen. Let wel, bij jonge vrouwen onder de 30 jaar is een mammografie meestal niet goed te beoordelen omdat ze te veel klierweefsel hebben, dus dan wordt er een MRI of een echografie gemaakt.
N – niet-voorgevormde bh
Een niet-voorgevormde bh, aka een softcup-bh, heeft in tegenstelling tot voorgevormde bh’s (check letter V) geen voorgemaakte cup, maar een vrije pasvorm. Veel vrouwen denken dat dit ervoor zorgt dat ze minder ondersteuning krijgen, maar daar heeft het niets mee te maken. Ze zijn vaak comfortabel en laten de natuurlijke vorm van je borst mooi uitkomen. Bralettes, bh’s zonder beugel, zijn vaak niet-voorgevormd.
O – oestrogeen
Het oestrogeengehalte verandert tijdens je cyclus constant. Dat hormoon stimuleert de groei van melkkanalen, waardoor je bijvoorbeeld pijnlijke of gevoelige borsten krijgt tijdens je cyclus of je zwangerschap.
P – preventie
Preventie bij borstkanker is écht van cruciaal belang. Dat kan je op regelmatige basis doen met zelfonderzoeken (zie letter Z) of screenings (zoals mammografieën, letter M). Zo spoor je de vroege tekenen van borstkanker op, waardoor de kansen op een succesvolle behandeling ook toenemen.
R – reconstructie
Na een borstoperatie of een amputatie door borstkanker, kan je kiezen voor een borstreconstructie waarbij de vorm en grootte van je borsten wordt hersteld met behulp van implantaten of weefseltransplantatie. Sinds enkele jaren worden borstreconstructies eindelijk volledig terugbetaald door de mutualiteit!
S – strapless
Een strapless bh is er eentje zonder – of met afneembare – bandjes. Ideaal onder een zomerjurkje!
T – Think Pink
Think Pink is de nationale borstkankerorganisatie die zich dagelijks inzet voor borstkankerpatiënten en hun familie.
U – uniek
Alle borsten zijn uniek én prachtig!!! Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken.
V – voorgevormde bh
De tegenhanger van onze letter N (check hierboven!). Bij een voorgevormde bh heb je al cups die een bepaalde vorm aannemen. Zo past je borst perfect in z’n jasje – als je de juiste maat uitkiest natuurlijk! Push-up bh’s zijn vaak voorgevormd met nog een extra kussentje.
W – weefselmonsters
Weefselmonsters worden genomen bij biopsieën om te bepalen of een knobbel in je borst al dan niet kwaadaardig is.
Z – zelfonderzoek
Zelfonderzoek bij je borsten is echt mégabelangrijk! Ter preventie (check letter P) maar ook om je lichaam beter te leren kennen. Hoe je dat best doet? Dat lees je hier.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier