Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
complimenten
© Ave Calvar via Unsplash+

3. Ze helpen je om een realistischer en positiever zelfbeeld te creëren.

7 redenen waarom complimenten geven/krijgen zo goed voor je is

De redactie

Het kost niets, maar is toch een van de mooiste dingen die je iemand kan geven: een compliment. Deze figuurlijke pluimen op je hoed zijn goed voor ons, of we nu gever of ontvanger zijn. Dit is waarom.

Complimenten lijken misschien klein en onbenullig, maar hun impact op je ­eigenwaarde, zelfbeeld en zelf­vertrouwen kan pretty huge zijn. In een wereld waarin je regelmatig ­geconfronteerd wordt met kritiek en torenhoge verwachtingen, kunnen oprechte complimenten namelijk een bron van positiviteit zijn die je helpen jezelf beter te waarderen en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Beloningsgebieden in je hersenen activeren.

Of course, zelfliefde komt van binnenuit en je eigenwaarde zou niet afhankelijk mogen zijn van wat anderen van je vinden. Maar psychologisch onderzoek wijst uit dat complimenten van anderen wel een krachtige invloed hebben op je brein en je welzijn. Volgens Dr. Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie, activeren complimenten namelijk dezelfde beloningsgebieden in je hersenen als geld of andere materiële beloningen. Dat betekent dat wanneer je een complimentje krijgt, je brein een golf van positieve gevoelens ervaart, vergelijkbaar met de vreugde die je voelt bij het winnen van een prijs.

Jezelf zien door een andere bril.

Complimenten dragen ook bij aan je eigenwaarde omdat ze je helpen in te zien hoe anderen je waarderen en erkennen. Ze vormen zo een weerspiegeling van je positieve eigenschappen en prestaties, die je soms zelf niet ziet. Dat externe perspectief kan een belangrijke aanvulling zijn op je innerlijke dialoog, die vaak wat kritischer en zelfs wat ondermijnend kan zijn. Wanneer iemand de tijd neemt om je een compliment te geven, zegt dat niet alleen iets over hun waardering, maar ook over je waarde als ­individu. Het is dus geen of-ofverhaal, maar een en-enverhaal. Self-love + erkenning van anderen = een nog beter gevoel. Want waarom niet alle waardering pakken die je krijgen kan?

Positiever en realister zelfbeeld ontwikkelen.

Daarnaast spelen complimenten een cruciale rol in het vormgeven van je zelfbeeld. Je zelfbeeld is het mentale beeld dat je van jezelf hebt, inclusief de perceptie van je uiterlijk, vaardigheden, persoonlijkheid en gedragingen. Complimenten kunnen je helpen een positiever en realistischer zelfbeeld te ontwikkelen door je te herinneren aan je sterke punten en successen. Ze helpen je om jezelf door de ogen van anderen te zien.

Zelfvertrouwen boosten.

Het effect van complimenten op je zelfvertrouwen mag ook niet worden onderschat. Zelfvertrouwen is het geloof in je eigen capaciteiten en het vertrouwen dat je succesvol kan zijn in wat je doet. Als je regelmatig complimenten ontvangt over je werk, interacties of persoonlijke eigenschappen, versterkt dat je geloof in je eigen competenties. Dat verhoogde zelfvertrouwen kan je motiveren om nieuwe uitdagingen aan te gaan, risico’s te nemen en door te zetten, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met tegenslagen.

Positievere blik op de wereld.

Het ontvangen van complimenten is natuurlijk maar één kant van de medaille. Ook het geven ervan heeft een krachtige invloed op je welzijn en je relaties. Als je de gewoonte ontwikkelt om anderen oprecht te complimenteren, versterk je hun eigenwaarde, maar ook die van jezelf. Het geven van complimenten vraagt dat je aandacht besteedt aan de positieve eigenschappen en prestaties van ­anderen, wat je helpt om een meer positieve en waarderende kijk op de wereld te ontwikkelen. Dat zorgt voor sterkere en meer ondersteunende relaties, die op hun beurt bijdragen aan je eigen welzijn.

Gevoel van empatie en verbondenheid vergroten.

Bovendien kan het geven van complimenten je gevoel van empathie en verbondenheid vergroten. Door oprecht erkenning te geven aan anderen, werk je mee aan een cultuur van wederzijdse waardering en respect. Dat kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn op je werk, waar ze een directe impact hebben op de moraal en productiviteit. Collega’s die zich gewaardeerd voelen, zijn immers gelukkiger, voelen zich meer betrokken en presteren zelfs beter.

Persoonlijke relaties versterken.

Complimenten zijn tot slot essentieel in persoonlijke relaties. Ze helpen om de emotionele band met je geliefden te versterken en zorgen voor een diepere verbinding. Wanneer je je waardering uit voor je partner, vrienden en familie, laat je aan hen zien dat je hen waardeert en respecteert. Dat zorgt voor een grotere intimiteit en sterkere band, wat bijdraagt aan een gelukkigere en meer vervullende relatie.

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '