Diëten is meer dan wilskracht en gezond eten alleen. Een paar kleine aanpassingen in je keuken kunnen al een groot verschil maken in je eetpatroon zonder dat je het merkt...
Fool your eyes
- Al heb je de mooiste cookie jar van het land, zet ongezond eten uit zicht. Wanneer je eten steeds zichtbaar is ga je er ook gemakkelijker van eten.
- Fruit mag je dan weer wel uitstallen. Zet een mooie fruitschaal op tafel met sappige kleurrijke vruchten en tel de seconden af voor je naar een appel grijpt.
- Laat potten en pannen op het aanrecht. Wanneer je ze op tafel zet is de kans groter dat je een tweede portie opschept.
- Reorganiseer je frigo. Plaats gezonde eetwaren zoals fruit en groenten op ooghoogte zodat dit het eerste is dat je ziet wanneer je de frigo opent. Ongezonde producten bewaar je beter buiten zicht.
- Vervang je keukenbenodigdheden. Nieuw keukengereedschap nodigt uit om te koken en je kitchen toolbox boven te halen. Zo kan je zelf (gezond) koken in plaats van een pizza te bestellen of een kant-en-klare maaltijd in de microgolfoven te steken.
- Nog een goede tip is je keuken wat aangenamer maken. Zet wat bloemen in de keuken of schilder de muren in een mooi kleurtje. In een mooie, gezellige keuken komt de chefkok gemakkelijker in je naar boven.
It's all about proportions!
- Match je tafellaken met je borden. Wanneer je tafellaken en je bord dezelfde kleur hebben lijkt je bord groter.
- Eet uit borden die contrasteren met de kleur van je eten. Hoe meer de kleur verschilt van je eten, hoe minder je opschept.
- Eet uit kleine bordjes in plaats van uit grote borden. Wanneer je je bord leegeet geef je een signaal aan je hersenen dat je gedaan hebt, ongeacht de grootte van je bord.
- Voor bestek geldt het omgekeerde. Wanneer je met een grotere vork eet heb je het gevoel dat je meer eet dan met een kleine vork.
- Drink water in plaats van frisdrank. Als je de verleiding toch niet kan weerstaan drink dan uit hoge, smalle glazen. Het lijkt alsof je meer drinkt maar dat is niet zo!
- Snijd je eten in kleinere stukjes. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller je genoeg hebt.
Nog een belangrijke tip is traag eten. Je hersenen hebben 20 tot 30 minuten nodig om een signaal te geven dat je voldaan bent. Als je trager eet heb je ook minder op alvorens je brein doorheeft dat je genoeg hebt. Een andere goede tip is om je vork neer te leggen na elke hap die je genomen hebt. Op die manier eet je trager maar geef je ook telkens je hersenen een signaal dat je gedaan hebt met eten.
Zorg er ook altijd voor dat je aan de keukentafel eet. Het is al een tijdje gekend dat voor de televisie eten je dik maakt, maar dat geldt net zo goed voor eten aan je bureau of elders in je huis. Wanneer je iets anders doet terwijl je eet, stimuleer je de hersenen om meer te eten. En dat willen we nu net niet!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier