Het aantal eetstoornissen bij Belgische meisjes is sinds corona gestegen.
Eetstoornissen worden steeds vaker op social media gepromoot: 3 tips voor een digitale detox
Ah, Instagram. Foto’s delen en bekijken was nog nooit zo gemakkelijk. Waar het fotoplatform ooit vooral dienst deed als plek om je lunch op te delen, is het nu een paradijs voor content creators. Alleen is die content niet altijd even positief. De app zou eetstoornissen in de hand werken.
Vorige week publiceerde de belangenorganisatie SumOfUs een nieuw rapport waarin duidelijk wordt dat de content die tegenwoordig op Instagram gepost wordt, een negatieve impact heeft op tienermeisjes. Sterker nog, experts wijzen erop dat de app eetstoornissen in de hand zou kunnen werken.
Hoe dan? Op zowel onschuldige als minder onschuldige manieren. Van posts die extreme diëten gepaard met té vermoeiende sportsessies tonen over influencers die in Reels vertellen wat ze op een dag eten tot tienermeisjes die foto’s van zichzelf posten met een negatief bijschrift.
En ook in België stijgen de cijfers almaar, dat schreef ook De Morgen eerder deze week. Sinds de tweede coronagolf in ons land neemt het aantal meldingen van eetstoornissen alleen meer toe. Eetklinieken geven daarnaast ook aan dat de gemiddelde leeftijd van de hulpzoekenden verlaagd is, zo gaat het nu vaker om meisjes tussen de twaalf en de zestien jaar.
Doe de detox
Een ongezonde band met het internet lijkt een probleem van alle generaties. Vorige week sprak actrice en schrijfster Michaela Coel zich tijdens haar speech bij de Emmy’s nog uit over het belang van ‘verdwijnen’. Hoe je dat af en toe online doet? We geven enkele handige tips.
Ga een dag offline.
Het was misschien een godsgeschenk, of juist het tegenovergestelde wanneer maandag Instagram, Facebook en Whatsapp er even de brui aan gaven. Maar zo’n digitaalvrij momentje kan echt wel deugd doen. Is een volledige dag in het begin te moeilijk? Bouw dan op van een uurtje tot een halve dag tot eventueel een volledige. Laat vrienden en familie weten wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet en stel een out of office in. Trek eropuit of hou je bezig met je favoriete hobby en gun jezelf even wat welverdiende rust.
Zet je notificaties uit.
We kunnen tegenwoordig amper een minuut zonder de ene ping na de andere te krijgen van onze geliefde telefoons. Van Facebook over nieuwsapps tot groepsgesprekken: je moet écht niet van alles continu op de hoogte te zijn. Zet meldingen uit en neem je voor om alleen op bepaalde momenten naar al je apps te kijken.
Introduceer ‘no phone’-zones.
Naast je bewust zijn van wanneer je je telefoon gebruikt, is het ook een goed idee om stil te staan bij waar je dat doet. Op sommige plekken moet je die gsm echt niet altijd in de hand hebben. Spreek met jezelf enkele plaatsen af waar je gsm als het ware verboden is. Inspiratie nodig? Het kleinste kamertje is al een goed begin!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier