Uit een onderzoek gepubliceerd in Science Daily blijkt dat onderzoekers van de Georgia State University en de Charlie Norwood VA Medical Center interessante resultaten kregen wanneer ze ratten een gezoete sucrose- of sacharineoplossing bij hun maaltijd gaven: in delen van hun kleine hersenen activeerde het episodisch geheugen.
Het episodisch geheugen is het geheugen dat ervoor zorgt dat we herinneringen op lange termijn kunnen onthouden in plaats van ze te laten vervagen. Als je je vijfde verjaardag of wat je gisteren voor ontbijt had, wil herinneren, gebruik je dus je episodisch geheugen. Dus wat gebeurt er wanneer dit deel van de hersenen bij de ratten geactiveerd werd? Ze konden zich gemakkelijker hun maaltijd herinneren.
Eerdere studies door hetzelfde team bewezen dat je, wanneer je je maaltijden herinnert, gezonder eet. Dat is meteen de reden waarom sommige studies een eetdagboek bijhouden als key stellen voor een goed dieet. Als je jezelf bewust bent van wat je voor ontbijt en lunch at, helpt dat om te beslissen hoe evenwichtig je avondmaal en snacks zullen zijn.
Als je dus 's morgens een stapel pannenkoeken hebt gehad en een goedbelegd broodje als lunch, dan zal je 's avonds wellicht eerder een salade kiezen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dus dat suiker je hersenen een shortcut naar deze bewustwording geeft. Maar wat je dus niet moet doen volgens het onderzoek is een chocoladetaart eten als ontbijt, lunch én avondeten. Helaas. Een kleine hoeveelheid suiker uit gezonde dingen, zoals fruit of een stuk donkere chocolade bijvoorbeeld, werkt veel beter.
Bron: HelloGiggles
Lees ook:
Bewezen: chocolademelk is goed voor je gezondheid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier