Voor de kersverse mama's en babysitters onder jullie.
Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen: dit moet je doen als een baby zich verslikt of niet meer ademt
Met een baby in huis en zero-nul-niets EHBO-kennis gaat redactrice Katrien op cursus bij vroedvrouw Elke. Een cursus EHBK, Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen.
Wat te doen als je kindje niet meer ademt?
Tref je jouw kindje bewegingloos aan en lijkt het niet te ademen? Vroedvrouw Elke vertelt ons onder de neus te voelen en te luisteren of er van ademhaling sprake is en te proberen of we de baby wakker kunnen maken door zachtjes te schudden en de naam te zeggen. Ook het mondje moet ik even checken: zit er iets in wat het ademhalen belemmert? Dit mag allemaal samen maximaal tien seconden in beslag nemen.
Is er geen teken van leven en zit er niets in het mondje? Bij baby’s doe je mond-op-mond/neusbeademing. Omdat hun mond en neusje nog zo klein zijn, plaats je jouw mond over beide. Ik blaas anderhalve seconde in de mond en de neus van de babypop en kijk opzij om te zien of het borstkasje omhoog komt. Vervolgens blaas ik weer, dit herhaal ik vijf keer.
Hoe reanimeer ik een baby?
De baby is niet beginnen ademhalen, dus de reanimatie moet gestart worden. Elke vraagt me de tepellijn van de babypop te zoeken en vervolgens mijn wijsvinger, middelvinger en ringvinger eronder te leggen. Ik hef mijn wijsvinger op en druk met de twee andere vingers de borstkas in.
Het reanimeren moet aan een behoorlijk tempo gebeuren, zo’n honderdmaal in één minuut. Een supertip van Elke: zing (of zeg) tijdens het reanimeren – snel – het deuntje ‘1, 2, 3, 4 hoedje van, hoedje van, 1, 2, 3, 4 hoedje van papier’ twee keer na elkaar, zonder de reanimatie ertussen te pauzeren. Na twee keer het liedje te hebben gedreund, beadem ik twee keer. Dit reanimeren afgewisseld met tweemaal beademen blijf je herhalen tot de ambulance er is.
Wat als mijn baby zich verslikt?
Is zijn luchtweg verstopt, dan leg je het baby’tje met het hoofdje naar beneden op je onderarm. Vervolgens moet je vijf opwaartse klopjes tussen de schouderbladen geven.
Is de luchtweg nog altijd niet vrij? Dan volgt vijfmaal borstcompressie. Vervolgens check je of er al een object in het mondje zit dat je eruit kunt vissen. Zodra de baby bewusteloos is, moet je met reanimatie starten.
Bij een kind pas je dezelfde handelingen toe, al kan je beginnen door hem aan te moedigen tot hoesten. Omdat een kind wat zwaarder is, leg je hem best op je bovenbeen, met zijn hoofd naar beneden. Voor de borstcompressie leg je hem op de grond.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier