Kan jij je emotionele intelligentie nog wat versterken?
5 effectieve manieren om je EQ te verhogen
Dat iedereen een IQ of intellectuele intelligentie heeft, weten we ondertussen. Maar er is ook het EQ, of emotionele intelligentie, dat weergeeft hoe ‘emotioneel vaardig’ iemand is. Een goed ontwikkeld EQ heeft dus veel voordelen. Maar kan je het ook versterken of beter ontwikkelen?
Psycholoog en gedragstherapeut Wendy de Pree: ‘Net als bij fysieke training, kan je je EQ verhogen door bewust te oefenen en bepaalde skills te cultiveren. Maar: het gaat met kleine stapjes en het is absoluut niet evident. Het ontwikkelen van je EQ is een levenslang proces en iedereen heeft zijn eigen tempo en weg naar emotionele groei.’
Met de volgende vijf stappen helpen wij je alvast een eind op weg.
Benoem je emoties.
Geef het een naam: op Pinterest kan je posters vinden met de afbeelding of woorden van verschillende emoties. Zo’n poster kan helpen om te benoemen wat je voelt. Voel je bijvoorbeeld dat je sneller ademt of dat je zweethanden krijgt? Dan kan je onderzoeken vanwaar dat komt en met welke situatie en gedachten dat te maken heeft.
Check in: het kan helpen om je zo’n drie keer per dag af te vragen wat je voelt, wat er in je lichaam gebeurt, wat je denkt, hoe je daarmee omgaat. Je hoeft er niks mee te doen, erbij stilstaan is al helpend.
Mindfulness en meditatie: door regelmatig mindfulness of meditatie te beoefenen leer je je gedachten en emoties beter op te merken zonder oordeel. Dat versterkt je zelfbewustzijn.
Verbeter je zelfregulatie.
Wat en waarom: wanneer je overspoeld wordt door emoties, is het belangrijk om te weten hoe je dan reageert en wat je daaraan wil veranderen. Klap je dicht? Of begin je luid te roepen? En wat zou meer helpend zijn? Bekijk ook kritisch waar die emoties vandaan komen en welke gedachten erachter zitten.
Time-out nemen: als je emoties de overhand krijgen, neem je letterlijk afstand van de situatie door naar buiten te gaan. Dat geeft je de tijd om tot rust te komen, na te denken en op een meer doordachte manier te reageren. Voel je je overweldigd, haal een paar keer diep adem om jezelf te kalmeren. Dat helpt je om je emoties beter te beheersen voordat je reageert. Sporten helpt ook.
Ontwikkel empathie.
Lichaamstaal observeren: probeer je in te leven in de ander. Let op de non-verbale signalen, zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding, om beter te begrijpen hoe ze zich voelen.
Actief luisteren: probeer echt te luisteren, zonder meteen te antwoorden of te oordelen. Stel open vragen en toon interesse in hun gevoelens. Dat is eigenlijk niet meer dan ‘oprecht nieuwsgierig’ zijn.
Versterk je sociale vaardigheden.
Effectief communiceren: werk aan je communicatie door helder en assertief te spreken, zonder agressief te zijn. Oefen ook in het geven en ontvangen van constructieve feedback.
Conflictoplossing: leer technieken om conflicten op een kalme en respectvolle manier op te lossen. Probeer altijd te streven naar win-winoplossingen.
Vergroot je motivatie.
Doelen stellen: stel duidelijke, haalbare doelen voor jezelf en werk systematisch aan het bereiken ervan. Dit geeft je richting en focus.
Positieve mindset: Omring je met positieve invloeden en herinner jezelf aan je successen en kwaliteiten, ook als het wat moeilijker gaat.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier