Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
excuses aanbieden
© Ave Calvar via Unsplash+

En als het je écht spijt!

7 manieren om op een juiste manier je excuses aan te bieden als je eigenlijk niet goed bent in sorry zeggen

Dewy De Leeneer

Of je het nu wil toegeven of niet: soms zit je fout. En als je stiekem ook beseft dat dat het geval is, is een welgemeend excuus wel op z’n plaats. Maar hoe pak je dat nu aan als je eigenlijk niet zo houdt van sorry zeggen? Op deze 7 manieren kan je op een oprechte manier je excuses aanbieden als het je écht spijt.

Er zijn mensen die sorry zeggen om het minste, anderen die zelfs wanneer het écht nodig is de woorden niet over hun lippen krijgen. Voor die laatste categorie geven we graag zeven tips om je excuses oprecht aan te bieden.

Zelfreflectie.

Wil je echt beter worden in oprecht je excuses aanbieden wanneer dat nodig is? Oefen dan al eens met sorry zeggen bij situaties met minder belang, zoals bijvoorbeeld wanneer je te laat komt. Probeer dan ook écht te reflecteren en na te denken over waarom je fout zat en wat je in de toekomst anders kan doen. Het is maar voor iets kleins, maar zo zal je het belang van je excuses aanbieden voor andere (grotere) problemen beter inzien.

Luister naar de ander (zonder onderbreking).

Luisteren naar de persoon waaraan je je excuses wil aanbieden, zélfs al is dat na de ‘sorry’, is een uiting van respect en bereidheid om de pijn van de ander te erkennen. Zo’n veilige ruimte is nodig voor die persoon om zijn/haar/hun gevoelens te uiten en dat is dan weer essentieel voor het helingsproces.

Erken je fout (zonder excuses te maken).

Eerlijkheid en openheid zijn de basis voor een oprecht excuus. Door verantwoordelijkheid te nemen zonder excuses te zoeken voor je gedrag, toon je dat je het écht meent. Zo kom je ook voor de ander geloofwaardiger over.

Zeg duidelijk dat je snapt wat de impact van je fout is.

Laat de ander weten dat je begrijpt welke gevolgen je acties hebben gehad en dat je daar oprecht spijt van hebt. Die specifieke schade of pijn benoemen, toont dat je de situatie begrijpt en niet zomaar sorry zegt om het achter je te kunnen laten.

Wacht niet te lang.

Grijp snel in, anders zou de situatie zelfs kunnen verergeren. Hoe langer je wacht met je excuses aan te bieden, hoe meer de persoon aan wie je sorry wil zeggen, denkt dat het je niet kan schelen of dat je doet alsof er niks aan de hand is. Neem zelf die verantwoordelijkheid om de relatie te herstellen en wacht niet tot een juist moment, want dat is er zelden of nooit.

Probeer de schade te herstellen.

Een oprecht excuus gaat ook gepaard met concrete stappen zetten om de relatie en het vertrouwen te herstellen. Geef aan dat je de dingen recht wil zetten en dat je daar ook voor wil vechten.

Leer uit je fouten.

Probeer te leren uit die jammere situatie. Als je écht begrijpt waar je verkeerd zat, kan je in de toekomst voorkomen om diezelfde fout te maken. Als de mensen om je heen dan ook nog eens zien dat je je niet twee keer aan dezelfde steen stoot, krijg je ook hun waardering ongetwijfeld.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '