En vooral: hoe kan je die elimineren?
Pijn bij de pipi: 5 feiten en fabels over blaasontsteking
Een vervelend gevoel in je onderbuik, om de haverklap naar de wc moeten en miniplasjes met maxi-gevoeligheid? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking. Maar waar komt die zo plots vandaan? En vooral: hoe kan je die elimineren?
Heb ik een blaasontsteking?
Wees gerust: als je een blaasontsteking hebt, zal je het wel geweten hebben. De symptomen van die vervelende kwaal kan je namelijk moeilijk negeren:
- Je hebt het gevoel dat je non-stop moet plassen.
- Eens op het toilet, doe je voornamelijk ieniemini plasjes die branderig of prikkelend aanvoelen.
- Je urine ziet er troebeler en donkerder uit dan normaal.
- Je hebt een zeurende pijn in je onderbuik.
1. Alleen antibiotica kunnen je redden: FABEL
Hoewel een doktersbezoek altijd aangewezen is en de meeste gevallen met antibiotica behandeld moeten worden, kan een blaasontsteking soms vanzelf genezen. Je kan ook met water en veenbestabletten of veenbessensap in de tegenaanval gaan. Al gebruik je die middeltjes beter preventief...
Water, water en nog eens water: draai de kraan wat vaker open. Hoe meer je drinkt, hoe vaker je kan plassen en hoe minder bacteriën er in je blaas en urinebuis achterblijven. Hier ontdek je 5 tips om meer water te drinken.
Veenbestabletten/veenbessensap: veenbessen aka cranberries houden je zuurtegraad in evenwicht en voorkomen dat bacteriën zich vasthechten aan je blaasslijmvlies.
2. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen: FEIT
Helaas, pindakaas: vrouwen hebben het maar liefst vijftig keer vaker vlaggen dan mannen. De helft van alle dames krijgt minstens één keer in haar leven een blaasontsteking, en één op de vijf meiden heeft het jaarlijks aan haar broek. De reden? Vrouwen hebben een veel kortere urinebuis dan mannen, waardoor darmbacteriën makkelijker aan het front geraken.
3. Kou zadelt je op met een blaasontsteking: FABEL
Haal die minirok gerust uit de kast, want onze favoriete zondebokken koude en tocht hebben helemaal geen schuld aan je blaasontsteking. Het vervelende kwaaltje is in werkelijkheid een infectie van het blaasslijmvlies, en dat wordt veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli. Hoe komt die creep daar dan terecht? Wel, meestal via je urinebuis en wel door deze oorzaken:
- Fout plasgedrag. Te weinig en te haastig plassen zijn absolute boosdoeners voor je blaas. Hou daarom nooit te lang je plasje op en blijf – letterlijk en figuurlijk – op je gemak zitten tot je blaas helemaal leeg is.
- Te weinig water drinken. Wie te weinig drinkt, gaat ook te weinig plassen. Daardoor worden je blaas en urinebuis niet vaak genoeg gespoeld en krijgen ‘pipimonsters’ vrij spel. Die twee liter water is dus écht een must.
- Een foute veegtechniek. Door na je number two van achter naar voren te vegen, jaag je de bacteriën van je derrière rechtstreeks naar je voorkant. Veeg je billen daarom altijd van voor naar achteren af en gebruik elk stukje papier maar één keer.
- Wassen met zeep. Je lady parts met zeep wassen zorgt daarbeneden voor een aanpassing van de zuurtegraad, waardoor bacteriën makkelijker vermenigvuldigen en ontstekingen bijna onvermijdelijk zijn. Ondanks straffe reclames voor allerlei intieme sprays en crèmes blijft warm water de beste optie.
- Niet plassen na het vrijen. Tijdens het vrijen wisselen je lief en jij bacteriën uit. Totally gross, right? Gelukkig spoel je die viezerikjes meteen weer weg door vlak na jullie nummertje onmiddellijk naar het toilet te gaan.
4. Tijdens de zwangerschap loop je meer risico op een blaasontsteking: FEIT
Idem dito voor de menopauze. Hormonale veranderingen in je lichaam maken je vatbaarder voor het horrorscenario. Bovendien blijft er tijdens de zwangerschap vaker urine achter in je blaas, waardoor bacteriën sneller vermenigvuldigen en ze je weerloze blaas met z’n allen aanvallen.
5. Een blaasontsteking kan zich uitbreiden naar je nieren: FEIT
Als je te lang met een blaasontsteking rondloopt, kan die infectie je nieren aantasten. Dat gaat vaak gepaard met koorts, bruin- of roodachtige urine en – in de ergste gevallen – sporen van bloed in je urine. Onmiddellijk naar de dokter rennen is de boodschap, al had je dat natuurlijk beter wat sneller gedaan.
Lees ook:
- 5 tips om meer water te drinken
- 7 seksvragen die je nooit durfde stellen
- ONDERZOEK: daarom zouden we best een paar keer per week in de sauna gaan
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier