De voor- en nadelen op een rijtje
Flair test uit: alles wat je moet weten over een Invisalignbeugel
Toen ik in de basisschool zat, heb ik gedurende 2,5 jaar een beugel gedragen. Als resultaat had ik dan ook een mooi gebit. Toch kwam mijn hoektand enkele jaren later scheef te staan door het doorkomen van mijn wijsheidstanden. Ik heb een redelijk kleine mond en mijn wijsheidstand had niet genoeg plaats, waardoor mijn hoektand plots uit de rij kwam te staan. Jammer, maar ik vond het toen nog niet dramatisch genoeg om er iets aan te doen.
Zo werkt het
Ongeveer een jaar geleden had ik het vermoeden dat mijn ene voortand een beetje meer naar achteren stond. Na een afspraak bij de tandarts bleek dat vermoeden ook te kloppen. Mijn draadje was losgekomen en toen zag mijn voortand zijn kans schoon om wat te verschuiven. We hebben allemaal een hekel aan naar de tandarts gaan, maar als ik je een goede raad mag geven: stel het niet uit. Het verschil was zeer klein, maar het stoorde mij mateloos en dus besloot ik om er iets aan te doen. Een normale beugel zag ik echt niet zitten, dus zocht ik het wereldwijde web af naar een alternatief. Zo kwam ik uiteindelijk bij Invisalign terecht.
Maar wat is Invisalign nu precies? Als je voor dit soort beugel kiest, krijg je eigenlijk een doorzichtig gootje dat je moet dragen. Een beetje zoals een nachtbeugel, maar je draagt het 22u per dag. Dat lijkt veel (en dat is het ook), maar je went er snel aan. In regel mag je je beugel drie keer per dag uitnemen om te eten. Vaarwel tussendoortjes! Het vergt dus wel enige discipline. De gootjes wisselen om de twee weken, en zo werk je naar de vorm die je wil.
Op bepaalde tanden, die wat extra druk nodig hebben, krijg je een attachement. Dat ziet eruit als een blokje, maar het heeft de kleur van je tanden. Als je geluk hebt, heb je er geen of maar een paar. Heb je pech (zoals ik), dan heb je er wat meer. Langs de zijkant kon het mij niet veel schelen (zie je toch niet), maar ik had er eentje op mijn voortand. Dat zag er redelijk vreemd uit, dus ik kreeg de afgelopen maanden meerdere keren de vraag: ‘Wat heb je op je tand?’ Niet meteen een confidence booster. Gelukkig mocht die er vorige week af!
De voor- en nadelen
Toch blijft het beter dan het alternatief. Het is dus (redelijk) onzichtbaar. Veel mensen hebben het zelfs niet aan mij gezien. Toch heeft zo’n beugel ook nadelen. Een restaurantbezoek en een BBQ (zomer, ik mis je!) zorgen voor tijdsdruk. Je mag je beugel slechts twee uur per dag uit hebben, en dergelijke situaties bemoeilijken dat wel.
Bij gelegenheid is het ook minder hygiënisch. Zoek op een festival als Rock Werchter maar eens een proper plekje waar je je beugel kan uitnemen en poetsen. Oh ja, elke keer als je de gootjes uithaalt, moeten ze ook gepoetst worden met tandpasta. Zo blijven ze proper. Ook moet je oppassen met wat je drinkt. Warme dranken kunnen je beugel vervormen en een glaasje rode wijn kan je gootje doen verkleuren. Nu heb ik daar persoonlijk geen last van ondervonden, maar ik heb er ook niet mee overdreven. Iets wat je zeker in je achterhoofd moet houden, is het prijskaartje. Een beugel is hoe dan ook duur, maar voor Invisalign moet je toch nog wat extra sparen.
Het verdict
Na zes maanden heb ik ongeveer de helft achter de rug en het verschil is duidelijk zichtbaar. Mijn onderste tanden staan al mooi recht. Aan de bovenkant is nog wat werk, maar ik ben ervan overtuigd dat dat nog in orde komt. Bovendien is Invisalign bijna niet zichtbaar en was het voor mij een geslaagd alternatief voor blokjes. Ik kijk ernaar uit om binnen een halfjaar weer lachend op de foto te gaan. Iets waar ik momenteel een absolute hekel aan heb...
Elke week proberen we voor jullie iets uit:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier