Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Anti-dieetpact

Samen stoppen we de toxische dieetcultuur.

Teken hier Flairs Anti-dieetpact

De redactie

Op 6 mei vieren we samen Anti-dieetdag. Met tips en tricks van experte Healthy Habits ­Celien stomen we je klaar voor die heuglijke feestdag, zodat jij het dieetdenken voorgoed uit je leven kan bannen. Teken hieronder ons Anti-dieetpact. Zo stoppen we samen de toxische dieetcultuur.

Belgische vrouwen diëten gemiddeld 30 jaar tijdens hun leven.

Wij willen hier voorgoed komaf mee maken. Jij ook? Teken dan ons Anti-dieetpact, simpelweg door je naam achter te laten. Samen stoppen we de toxische dieetcultuur!

Teken hier Flairs Anti-dieetpact

Wie is Healthy ­Habits Celien?

Celien Rombouts aka Healthy Habits Celien (@healthyhabits.celien) is een gediplomeerd diëtiste die mensen wil helpen om weer te stralen door te stoppen met diëten. Maar spreekt ze dan niet tegen haar eigen winkel? Nope, want Celien is coach in intuïtief eten, diabetes­educator en leerkracht; en dat allemaal met de missie om mensen te helpen een einde te maken aan hun dieetstrijd en ze op weg te helpen naar een gezond en gelukkig leven waarin je ook nog kan genieten van een stuk chocolade en een lekkere pasta (die je mag, maar echt niet móét vervangen door courgetti). Haar (en ook onze) ultieme droom? Dat iedereen komaf maakt met diëten en weer naar de signalen van zijn/haar/hun lichaam leert te ­luisteren. Dat alles het liefst met een goede portie zelfvertrouwen en zelfliefde erbovenop.

Dertig jaar. Zo lang diëten Belgische vrouwen gemiddeld tijdens hun ­leven. Een wist-je-datje waarmee ­Celien ons de ogen wil openen, want een dieet volgen werkt dus niet. Maar waarom willen we toch zo graag het tegendeel geloven? Waar komt dat dieetdenken vandaan?

Je wordt niet geboren met het idee dat je moet afvallen of op dieet moet gaan. Dat is wat je omgeving je heeft aangeleerd.

Celien: ‘Ieder van ons wordt geboren als een blanco blad. We kennen nog niets en hebben nog geen ideeën over wat goed en fout is en wat mag en moet. Hoe we later in ons leven over de dingen denken, wordt dus voor een groot deel beïnvloed door wat we om ons heen horen en zien. Dat geldt ook voor dieetdenken. Je wordt niet geboren met het idee dat je moet afvallen of op dieet moet gaan. Dat is wat je omgeving je heeft aangeleerd. Denk maar aan je mama, die al zolang je haar kent op dieet is. Er zijn ook de lessen op school, waarin je leert om voedingsmiddelen in een goed of slecht hokje te steken. En dan hebben we het nog niet over de dieet­reclames op de televisie gehad.

Maar vergis je niet: het zijn niet alleen de letterlijke “dieetgesprekken” die je van jongs af aan doen geloven dat diëten een must is. Dat idee sluipt ook veel subtieler in ons hoofd. Je vriendin die vindt dat ze wel een koekje heeft verdiend omdat ze een halfuur is gaan joggen, de turnjuf die zegt dat Sofie beter over de bok kan springen omdat ze dunner is, de ­celeb die meer aandacht krijgt en betere rollen scoort nu ze maatje 36 heeft… Het dieetdenken wordt ons met de paplepel ingegeven.’

Oogkleppen af

‘Het is heel normaal dat je beïnvloed wordt door je omgeving, dus daar hoef je je niet slecht om te voelen. Maar als je uit de vicieuze dieetcirkel wil stappen en het dieetdenken dat je is aangepraat wil laten vallen, zal je anders moeten leren omgaan met wat er om je heen gebeurt. Dat ­begint met bewustwording.

Weet je wie de enige, grote winnaar is van je onzekerheden? Juist: de dieetcultuur en dus alle bedrijven die je een quick fix beloven.

Probeer je oogkleppen af te zetten en bewust na te denken over wie en wat een effect heeft op hoe jij over diëten, gezondheid, je lichaamsbeeld… denkt. Herkennen welke zaken een impact hebben op hoe je denkt, is de ­eerste stap. Wie of wat geeft jou soms het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Wat triggert je om te beginnen diëten? Dat kan een ­tele­visieprogramma of influencer op sociale media zijn, maar net zo goed een van je ouders of een goede vriendin. En weet je wie de enige, grote winnaar is van jouw onzekerheden? Juist: de dieetcultuur en dus alle ­bedrijven die je een quick fix beloven.

Zodra je je bewust bent van die triggers, kan je overschakelen naar stap twee: je eigen wil vormen. Merk je dat iets of iemand je triggert? Neem dan de tijd om even stil te staan bij die boodschap en je af te vragen: wil ik dit ook zelf? Is dit hoe ik in het leven wil staan? Denk ik er zelf ook zo over? Vind ik dit zelf belangrijk? Je kan ­helaas niets veranderen aan wat anderen zeggen of doen, maar je kan wel kiezen hoe je met die info omgaat.

Hoe vaak ben je tevreden geweest? De meesten staan geen stap verder dan toen ze jaren geleden begonnen aan hun eerste dieet.

Tot slot kan je nog een stap verder gaan en het dieetdenken in je ­om­geving bespreekbaar proberen te maken. Dat kan je doen door aan te geven dat bepaalde uitspraken of gewoontes je een onprettig gevoel geven en aan te halen dat je het liever niet over dat soort zaken hebt. Je kan ook proberen om anderen te laten inzien hoezeer ze vastzitten in het dieetdenken, maar dat zal alleen ­lukken als zij zelf ook bereid zijn om die bewustwording toe te laten.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '