Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
geboortevolgorde
© Jayson Hinrichsen via Unsplash+

Ben jij de oudste, de middelste of de jongste van het gezin?

AHA: dit zegt jouw geboortevolgorde over je persoonlijkheid

Dewy De Leeneer

Heb je je ooit afgevraagd waarom je je compleet anders gedraagt dan je broer(s) en/of zus(sen)? Hoe het in hemelsnaam kan dat jullie zo’n goede band hebben, maar toch zó anders zijn? Wel, veel heeft te maken met wanneer je ter wereld kwam tegenover je siblings. Volgens de geboortevolgordetheorie althans.

In het begin van de twintigste eeuw introduceerde de Oostenrijkse psychotherapeut Alfred Adler een theorie rond geboortevolgorde. Daarmee onderzocht hij of de volgorde waarin je geboren bent binnen je gezin – als eerstgeborene, middelste kind, jongste kind of enig kind – je persoonlijkheid kan vormen. Of dat overal zo is? Sowieso niet, want elk kind is anders. Maar redactrice Dewy kan alvast beamen dat de theorie binnen haar eigen gezin wél klopt.

Eerste kind

Voordat je broers of zussen geboren worden, geniet je als eerstgeborene van exclusieve aandacht van je ouders – iets wat de rest van de kroost zelfs niet eens zal meemaken. Daarom ontwikkelen eerste kinderen vaak een sterk verantwoordelijkheidsgevoel tegenover hun jongere broer(s) en/of zus(sen). Ze volgen het voorbeeld van de ouders en nemen graag de leiding. Daarnaast streven ze vaak naar hoge prestaties en succes om aan de verwachtingen van hun ouders te voldoen. Ze lijken heel snel volwassen te worden, soms iets té snel, omdat zo zo graag die voorbeeldrol willen invullen.

Middelste kind(eren)

Middelste kinderen bevinden zich vaak in een lastige positie. Ze moeten hun plek vinden tussen de oudere en jongere broer(s) en/of zus(sen), wat hen goed leert onderhandelen en compromissen sluiten. Om op te vallen binnen het gezin, ontwikkelen ze vaak creatieve manieren om zichzelf te uiten. Soms zijn ze competitief, soms een beetje rebels, in andere gevallen net voorbeeldig: veel hangt af van hoe de oudste zus of broer zich gedraagt. De middelste kinderen willen namelijk het tegenovergestelde doen van de oudste om op te vallen binnen het gezin en aandacht van de ouders te trekken. Ze hebben realistische verwachtingen, zijn vaak het minst verwend, maar ook het meest onafhankelijk.

Jongste kind

Het jongste kind van het gezin heeft vaak een unieke positie: de ouders zijn namelijk al veel gewoon tegenover hun eerste kind en behandelen hun jongste dus ook anders (lees: lakser). Ze zijn vaak charmant en sociaal, gewend aan de aandacht van oudere familieleden. Soms iets té veel aandacht wat zorgt voor oververwenning en dat heeft dan weer een invloed op hun zelfstandigheid en motivatie. Die twee zijn aanzienlijk anders in vergelijking met het eerste en zelfs de middelste kinderen.

Enig kind

Enige kinderen groeien op zonder broers en zussen en spenderen dus meer tijd met volwassenen. Daardoor worden ze zelf ook vaak snel volwassen en leren ze dingen die mensen met broers en/of zussen niet doen, zichzelf vermaken bijvoorbeeld. Al zijn ze soms wel koppiger dan anderen, omdat ze niet gewend zijn aan onderhandelen of compromissen sluiten met andere kinderen.

De karaktereigenschappen mogen volgens je geboortevolgorde dan wel anders zijn, maar of je nu de verantwoordelijke oudste, de creatieve middelste of de verwende jongste bent: je bent even belangrijk als je broer(s) en/of zus(sen) binnen je gezin!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '