Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
©  RDNE Stock Project via Pexels

‘Besef dat het supernormaal en zelfs een basisbehoefte is dat je baby dicht bij je wil zijn en dat wiegen en in slaap voeden toegelaten zijn.’

Zo ga je om met die gebroken nachten volgens slaapexperts Hanne Wils en Anouk Van Nuffel

Slapen is simpel: je sluit je ogen, knort een eind weg en wordt ’s morgens weer wakker. Maar voor ouders die gebroken nachten en brakke dagen hebben, is slapen niet simpel en soms zelfs een probleem. ‘Zachte nachten’ is een boek dat daar iets aan wil doen.

Veel ouders met jonge of zelfs oudere kinderen beleven al eens een slechte nacht, soms zelfs meerdere na elkaar, of telkens opnieuw. Keer op keer ’s nachts wakker worden omdat je kindje wakker wordt, kan aanvoelen als een pure marteling, zelfs in die mate dat je bang wordt voor de nacht en je kind een ‘slechte slaper’ gaat noemen en spreekt over ‘een slaapprobleem’. Maar – los van het feit dat een slaaptekort moordend is – klopt dat wel?

We vragen het aan slaapexperts Hanne Wils (@thegentlekidd) en Anouk Van Nuffel (@the_nurturingkind), die met hun boek ‘Zachte Nachten’ een even zachte maar duidelijke revolutie ontketenen over hoe we naar slaap kunnen kijken en hoe kind en ouder op een zachte en liefdevolle manier ondersteund kunnen worden in dat slaapprobleem – euh, slaapproces – toch?

Teamwork makes the dream work

Hanne: ‘Het is belangrijk om te begrijpen dat een slaapprobleem niet alleen draait om het gedrag van de baby, maar meer om de draagkracht van het gezin. Een slaapprobleem ontstaat wanneer een gezin het gevoel heeft dat ze de situatie niet meer aankunnen. Externe hulpverleners kunnen moeilijk inschatten waar de grens van de draagkracht ligt voor elk gezin, omdat dat voor iedereen anders is.

Het is oké om toe te geven dat het niet meer oké is, en als dat zo is, zijn er dingen die we kunnen doen om het te verbeteren.

Slaapexpert Hanne Wils

Correcte informatie over wat normaal is qua slaapgedrag kan de draagkracht van een gezin verhogen. Vaak is er een verschil tussen wat we denken dat de feiten zijn en wat ze daadwerkelijk zijn. Door naar die feiten te kijken, kunnen gezinnen beter begrijpen wat normaal is en wat niet. In ons boek presenteren we een responsieve benadering van slaapproblemen. Dat kan de indruk wekken dat we zeggen dat alles normaal is en dat je gewoon mee moet gaan met de wensen van je kind. Maar dat is niet het geval. We definiëren een slaapprobleem als een probleem wanneer het gezin eronder lijdt. Het is oké om toe te geven dat het niet meer oké is, en als dat zo is, zijn er dingen die we kunnen doen om het te verbeteren. De oplossing voor een slaapprobleem is iets wat heel het gezin aangaat. Het gaat erom dat het hele gezin (of nog beter: hun hele netwerk of de “village”, hallo vrienden en familie?) samenwerkt om een betere slaapsituatie te creëren.’

© Karolina Grabowska via Pexels

Anouk: ‘Die slechte nachten hebben zeker en vast een invloed op je gedachten en gemoedstoestand. Hetzelfde geldt overigens voor de manier waarop je denkt over slaap en de manier waarop je denkt dat je baby hoort te slapen, de opmerkingen en ruis uit je omgeving en je eigen stressniveau. Een juiste mindset kan helpen om wat zachter om te gaan met die slechte nachten. Daarbij is het vooral belangrijk om te beseffen dat het supernormaal en zelfs een basisbehoefte is dat je baby dicht bij je wil zijn en dat – horror en shock – wiegen en in slaap voeden toegelaten zijn.

In 7 stappen naar een juiste mindset die je helpt omgaan met die slechte nachten

Die juiste mindset bestaat namelijk. Probeer eens:

  • Je goed te informeren over wat je echt kan verwachten van je kindje.
  • Op te lijsten wat jou stress geeft, en wat jou rust geeft in het ouderschap en te bekijken hoe je de rustpuntjes kan vergroten.
  • Bewust tot rust te komen voor je je kindje in slaap helpt en tijdens het avondritueel, eventueel tien minuutjes voor jezelf te nemen voor je je kindje te slapen legt.
  • Je bewust te worden van eventuele eigen sombere gevoelens, angsten en relatieproblemen en daarvoor professionele hulp te zoeken.
  • Het één nacht per keer te bekijken. Eén ontwaking per keer. Focus niet op de toekomst met alle mogelijke frustraties en angsten van dien. Probeer in het moment te leven. In het moment zelf kan jij het.
  • De dag en nacht los te koppelen van elkaar. Een slechte nacht betekent geen slechte dag. En een slechte nacht vandaag betekent niet per definitie een slechte nacht morgen.
  • Het ouderschap en de slaapjes te delen met andere zorgfiguren, je hoeft het niet alleen te doen!

Bestel het boek ‘Zachte nachten’ van slaapexperts Hanne Wils en Anouk Van Nuffel hier voor € 24,99.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '