6. Is het normaal om bultjes te hebben op je tepel?
19 gênante vragen over je borsten beantwoord
Elk, maar dan ook élk meisje heeft weleens iets aan haar borsten opgemerkt, maar vaak vinden we het te gênant om ze aan iemand te stellen. Daarom beantwoorden wij vandaag negentien borstenvragen. En jij kan ze lekker anoniem lezen!
1. Wanneer beginnen borsten te groeien?
Dat verschilt per persoon. Bij de één starten ze al met groeien op haar negende en bij een ander soms pas rond haar vijftiende.
2. Wanneer stoppen ze met groeien?
Ook dat verschilt heel sterk van per persoon tot persoon.
3. Waarom heeft iedereen andere boobs?
Waarom heeft iedereen een ander gezicht, andere handen en andere voeten? Hetzelfde geldt voor borsten. De uiterlijke kenmerken van mensen verschillen gewoon heel erg.
4. Is het normaal om haar rond je tepel te hebben?
Ja, dat komt vaker voor dan je denkt. Wél moet je naar de dokter als je merkt dat je wel héél veel haar hebt. Dan kan er iets mis zijn met je hormonen.
5. Wat zit er allemaal in mijn borsten?
Borsten bevatten heel veel kliertjes die via ongeveer vijftien zogenaamde melkgangen uitkomen bij de tepel. Al die kliertjes zijn omgeven door vetweefsel en bindweefsel.
6. Is het normaal om bultjes te hebben op je tepel?
Yes, ze heten ook wel de kliertjes van Montgomery.
7. Waarom doen je borsten pijn voor je regels?
Door de invloed van hormonen, namelijk een hele dosis aan oestrogenen, hoopt vocht zich op in je borsten. Hierdoor gaan ze een beetje pijnlijk aanvoelen. Heel normaal, dus!
8. Is het normaal om stretch marks te hebben op je borsten?
Jep, dit komt omdat je huid een beetje rekt wanneer je borsten groeien en daardoor ontstaan er striemen. Dit gebeurt tijdens de puberteit of als je veel gewicht aankomt in een korte tijd.
9. Moet je met of zonder beha slapen?
Dat mag je helemaal zelf bepalen want het maakt zo goed als geen verschil. Sommige meisjes vinden het comfortabel zonder beha, en sommigen slapen net beter mét beha.
10. Blijven borsten voor altijd even groot?
Je borsten kunnen nog groter worden wanneer je zwanger bent door je hormonen. Ze kunnen natuurlijk ook groeien wanneer je aankomt en krimpen wanneer je afvalt.
11. Waarom vinden jongens een grote boezem mooier?
Niet alle jongens vinden grotere borsten mooier. Uit onderzoek is al gebleken dat ze meer kijken naar de stevigheid dan naar de grootte van borsten. Door de invloed van televisie en weekbladen lijkt het wel dat grotere borsten het ideaal zijn, maar zo is het niet. Groot, klein,... Alle boezems zijn dik oké!
12. Is er iets wat je kan doen om ze groter te krijgen – zonder operatie?
Misschien heb je weleens middeltjes of pillen gezien die beweren borstgroei te stimuleren, maar die werken absoluut niet. Leer van je borsten te houden zoals ze zijn.
13. Ook niet als je ze masseert?
Nope.
14. Zijn tepelpiercings – zoals die van Kendall Jenner – veilig?
Ja, maar dan moet je wel goed research gedaan hebben naar de zaak waar je ze wil laten piercen. Piercen ze hygiënisch en hebben ze goede reviews op internet? Onthoud wel dat je achttien jaar of ouder moet zijn om een tepelpiercing te mogen nemen. Ben je jonger, dan heb je schriftelijke toestemming van je ouders nodig.
15. Is het raar dat sommige tepels nooit hard worden?
Nee, alle tepels zijn anders.
16. Stopt een boezem met groeien nadat je je regels voor het eerst krijgt?
Dat wordt weleens gezegd, maar is niet waar. Zie vraag 2!
17. Moet je naakt zijn om je behamaat te laten meten?
Nee, dat hoeft niet. Veel winkelmedewerkers kunnen het ook zien als je je handen ervoor houdt en komen vervolgens met een paar beha’s die je kan proberen. Zo zie je zelf welke het beste past. Bovendien kan je online heel wat maattabellen vinden dus check gerust zelf je maat!
18. Zijn ingetrokken tepels normaal?
Er bestaat geen standaardborst. Alle tepels zijn anders.
19. Krijg je dezelfde borsten als je moeder/zus?
Die kans bestaat, maar dat hoeft absoluut niet. Het zou gek zijn moesten je oma, je mama, jij en je zussen allemaal rondlopen met dezelfde boezem!
Lees meer:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier