Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Simon Maage via Unsplash

We blijven langer thuis wonen, trouwen op latere leeftijd en beginnen pas later aan kinderen.

‘Generatie Laat’: twintigers stellen grote beslissingen steeds vaker uit

Trouwen, een huis kopen en aan kinderen beginnen? We doen het steeds later. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. Twintigers van nu stellen grote levensbeslissingen steeds vaker uit en werden daarom ook tot ‘Generatie Laat’ gedoopt.


Net niet de helft van alle volwassenen tussen de 20 en de 29 jaar woont nog thuis. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. Vroeger trokken we nog sneller het huis uit. In 2008 ging het namelijk nog om 45% terwijl we nu de kaap van 50% net niet halen.

Uitstelgedrag


We stellen grote beslissingen dan ook als maar meer uit. Ook trouwen doen we een pak later dan vroeger. In 2000 stapten we gemiddeld op ons 26ste in het huwelijksbootje. Nu geven we ons jawoord pas als we 30 zijn. De beslissing om aan kinderen te beginnen valt ook steeds later. In 2000 kregen we gemiddeld op 27,5 jaar ons eerste kindje. Nu wachten we minstens tot we 29 zijn. Hoogopgeleiden wachten vaak nog langer en kiezen pas na hun 30ste voor een eerste kind. Last but not least kopen we ook pas later een woning. Enerzijds omdat we ons niet te snel willen binden, anderzijds omdat banken steeds vaker een hoger startkapitaal verwachten.

De reden van ons uitstelgedrag ligt meestal bij onze studies. We kiezen steeds meer voor een hogere opleiding en zijn dan ook langer bezig met studeren. Dat zorgt ervoor dat alles opschuift. Ook na we afgestudeerd zijn, gaan we niet meteen werken. Veel jongeren beginnen nog met een extra opleiding of gaan op wereldreis.

Huisje, tuintje, kindje


Vroeger waren we ook met minder tevreden. Dan kozen we al snel voor een klein appartement terwijl we nu dromen van een groot en mooi ingericht appartementje. Als we dat eenmaal gevonden hebben, gaat het plots wel een stuk sneller. ‘Dan willen ze toch nog altijd een huis, een tuin en een kindje’, aldus socioloog Dimitri Mortelmans (UA) in Het Nieuwsblad. Wel is ons uitstelgedrag niet zonder risico’s. Er worden meer baby’s te vroeg geboren omdat we later aan kinderen beginnen en we vragen ook steeds meer om een niet-medische keizersnede. Egotistisch mag je de huidige generatie twintigers wel niet noemen. We denken lang niet alleen aan onszelf, maar het duurt gewoon allemaal een beetje langer. Dat blijkt onder andere uit de geboortecijfers waar we anders een spectaculaire daling zouden zien, maar dat is momenteel niet het geval.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '