En dat nieuwtje kreeg op social media héél wat kritiek.
(On)gezond: Gents restaurant biedt maaltijden aan op basis van geslacht, gewicht en lengte
Robbe Vandenhoucke (28) en Laura De Meyer (26) openen met Kwiek een nieuw restaurantconcept in Gent dat gezonde fastfood en voedingsadvies wil combineren. Op basis van je geslacht, gewicht, lengte, dagactiviteit en doelstelling worden maaltijdporties berekend. Nog voor de opening kwamen de oprichters in een storm van online verontwaardiging terecht. ‘Maar wij doen absoluut niet aan fatshaming.’
Gezonde fastfood
‘We bieden volwaardige maaltijden aan die beantwoorden aan de basale noden van het lichaam’, zegt mede-eigenaar Robbe. ‘Elke maaltijd bestaat uit een koolhydraatbron in de vorm van een salade op basis van couscous, volkoren rijst, quinoa of zoete aardappel. Daarbij voegen we vlees of een vleesvervanger als proteïne, een sausje op basis van (plantaardige) yoghurt als vetbron en groenten.’
Gezonde fastfood is niets nieuws. Wat Kwiek echter onderscheidt van andere afhaalrestaurants is dat klanten via een webtool zullen kunnen aangeven of ze willen afvallen, bijkomen of op gewicht willen blijven. Aan de hand van persoonlijke informatie als geslacht, gewicht en leeftijd worden dan bepaalde hoeveelheden aanbevolen. En net dát veroorzaakte een kleine controverse op social media nadat het allereerste artikel over het restaurant verscheen op HLN.
https://www.instagram.com/p/CJoKBUVBmhY/
Dieetdenken
‘Wij beperken ons zeker niet tot geslacht, gewicht en lengte om te bepalen wat iemand mag eten’, klinkt het. ‘Ook de PAL-waarde van die dag (Physical Activity Level ofte niveau van lichamelijke activiteit, red.) is van belang. Hierbij zijn er vier keuzemogelijkheden: licht, matig, zwaar of zeer zwaar actief. Tenslotte is er de persoonlijke doelstelling. Op basis daarvan kunnen we bij benadering een gezonde portie aanraden. Dat is niet anders dan het advies dat ik in mijn praktijk als diëtist geef.’
Robbe is sportdiëtist van opleiding en zaakvoerder van Zw’eet, waarmee hij naast voedingsadvies ook personal training aanbiedt. Laura is architect. Ze zien zichzelf niet als voorstanders van het klassieke dieetdenken, aldus Robbe: ‘Ik schrijf geen maaltijdschema’s uit en zal nooit iemand bepaalde voedingsmiddelen verbieden. Zaken als keto (ketogeen dieet, red.) vind ik al te extreem. Mocht het gepersonaliseerde aspect er niet inzitten, dan was Kwiek een “gewone” gezonde saladbar waar we het klassieke broodje vervangen door een volwaardige maaltijd.’
No to fatshaming
‘Zeker geen slecht idee, maar echt voedingsadvies is dit natuurlijk niet’, aldus diëtist Lotte Lemoine, verbonden aan het UZA. ‘Een onlineformulier bevat geen complete anamnese (voorgeschiedenis van een patiënt, red.). Daarnaast heeft niet iedereen dezelfde verbranding en wordt er geen rekening gehouden met bestaande voedingsgewoonten. Voor advies op maat maak je best een persoonlijke afspraak bij een deskundige. Aan de andere kant is er een tekort aan snelle en gezonde maaltijdopties en zolang zelfs de kleinste portie voldoende nutriënten bevat, voorzie ik geen problemen.’
Porties op basis van gewicht: zet dat de deur dan niet wagenwijd open voor fatshaming? ‘Nee,’ benadrukt zaakvoerder Robbe, ‘want je geeft als klant zelf aan of je wil afvallen. Als je BMI te hoog is, gaan wij je niet vertellen dat je moet vermageren. En wil je je gewicht liever niet meedelen, dan hoeft dat niet. Je kan ook gewoon voor een small, medium of large portie kiezen en iedereen is welkom bij ons. Enkel wanneer vermageren of bijkomen een van de doelstellingen is, gaan wij de hoeveelheden corrigeren als leidraad.’
‘Indien je ook buitenshuis bewuster wil eten, is dit zeker een goede optie’ merkt Lotte nog op. ‘Al is het maar de vraag of je daarmee bezig wil zijn op restaurant. Zelfs ik als diëtiste heb niet altijd zin om te eten naar gewicht of lengte.’
Kwiek (Kortrijksepoortstraat 218, 9000 Gent) zal eind januari de deuren openen als take-awayrestaurant.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier