Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
pesten
© Unsplash

Pesten blijft pesten, ongeacht je leeftijd.

5 dingen die je kan doen als jij gepest wordt als volwassene

Met pesten omgaan is niet makkelijk, ook niet als volwassene. Het kan je zelfvertrouwen ondermijnen en je mentale gezondheid immers ernstig aantasten. Gelukkig zijn er stappen die je kan zetten om de situatie aan te pakken.

Erken het probleem.

De eerste stap om pestgedrag te stoppen is erkennen dat je gepest wordt. Dat kan moeilijk zijn, vooral omdat volwassenen vaak geneigd zijn om pestgedrag te minimaliseren of rationaliseren à la ‘Het zal gewoon een mopje zijn’ of ‘Het hoort bij de cultuur’. Maar pesten blijft pesten, ongeacht je leeftijd.

Zoek ondersteuning.

Praat met iemand die je vertrouwt over wat je meemaakt. Dat kan een vriend, familielid of professionele zorgverlener zijn. Het delen van je ervaringen kan opluchten en kan je helpen om de situatie in perspectief te plaatsen.

Stel grenzen.

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen met je pester(s). Laat hen weten dat hun gedrag onaanvaardbaar is en dat je het niet tolereert. Dat kan moeilijk zijn, maar het is cruciaal om voor jezelf op te komen.

Documenteer het gedrag.

Hou een gedetailleerd verslag bij van de pestincidenten. Noteer wat er wanneer en waar gebeurde en wie ­erbij betrokken waren. Dat kan van pas komen als je besluit om de kwestie formeel aan te pakken, bijvoorbeeld door het verslag in te dienen bij hr of juridische stappen te zetten.

Zoek professionele hulp.

Als het pesten ernstige gevolgen heeft voor je mentale gezondheid, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een therapeut of counselor kan je emotioneel ondersteunen en kan je helpen om copingstrategieën te ontwikkelen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '