Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
gesprek baas
© Amy Hirschi via Unsplash

In 7 stappen naar een oplossing, zonder knikkende knieeën.

Zó ga je een moeilijk gesprek aan met je baas

De redactie

Als het klikt met je baas, staat er geen maat op wat jullie samen kunnen bereiken. Maar wat als jij en je leidinggevende niet door één­ kantoordeur kunnen? Linda Cappelle, auteur en CEO van Bright Plus (uitgeroepen tot Great Place To Work) zet in haar organisatie volop in op werknemerswelzijn en legt uit hoe je het gesprek met je baas aangaat.

Vraag op voorhand een gesprek aan.

Storm het kantoor van je leidinggevende niet binnen in een impulsieve bui, maar vraag een officieel gesprek aan. Laat weten dat je een probleem hebt waarover je wil praten en plan voldoende tijd in.

Bereid je voor.

Pen de problemen of onzekerheden die je wil aankaarten neer in kernwoorden. Zo heb je een houvast tijdens je gesprek. Neem daarbij ook de tijd om eens figuurlijk in de spiegel te kijken. Wat had je zelf anders kunnen doen? Wat kan je zelf bijdragen om het beter te maken? Het kan ook helpen om moeilijke gesprekken al een keertje te oefenen met een derde. Op die manier heb je je gevoelens al een keertje hardop kunnen uiten en is de drempel minder groot.

Kom zelf met oplossingen.

Denk op voorhand na over mogelijke oplossingen. Zo zet jij je ­manager niet voor het blok en toon je meteen dat je je steentje wil bijdragen om het probleem aan te pakken. Jij weet het best wat je ervaart en welke zaken een impact (kunnen) hebben op dat gevoel.

Hou het constructief.

Om je probleem op te lossen, zal je moeten samenwerken met je ­leidinggevende. Blijf dus altijd rustig en respectvol en sta open voor een constructieve dialoog. Besef dat het ook voor je leidinggevende een uitdagende periode kan zijn en dat hij of zij ook met eigen problemen en twijfels te kampen krijgt. Kaart niet alleen je probleem aan, maar heb ook aandacht voor de dingen die wél goed gaan.

Hou het concreet.

Kom op een beleefde manier to the point en staaf je verhaal met feiten of voorbeelden. Eerlijk duurt het langst. Zit er voor jou iets mis in jullie werkrelatie? Kom daar dan voor uit. Transparantie schept vertrouwen.

Sta open voor suggesties.

Zelfs wanneer je leidinggevende het beste met je voorheeft, betekent dat niet dat hij of zij altijd een kant-en-klare oplossing heeft. Soms is die er gewoon niet of vraagt het tijd. Sta open voor die dialoog en ga samen op zoek naar een compromis die voor alle partijen soelaas brengt. Onthoud dat je leidinggevende ook maar een mens is, en dat die niet alle wijsheid in pacht heeft. Geef hem of haar de tijd en ruimte om met een goede oplossing of meer duidelijkheid te komen.

Maak duidelijke afspraken.

Kwamen jullie samen tot een consensus? Sluit het gesprek dan af met heldere afspraken. Leg tot slot een nieuw gesprek vast binnen een afzienbare periode om te evalueren of de gemaakte afspraken het gewenste resultaat hadden en je onzekerheden of frustraties opgeborgen zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '