Zelfstandig zijn is goed, maar in welke mate?
Deze signalen kunnen erop wijzen dat jij hyperonafhankelijk bent
Wil jij altijd alles zelf doen? Accepteer jij no way in hell hulp? Beschrijven je vrienden je zonder aarzeling als zelfredzaam? Het heeft allemaal z’n voordelen, dat ontkennen we niet. Maar er bestaat wél zoiets als hyperonafhankelijkheid, en daar wil je liever mee oppassen. Want al is het bewonderenswaardig als je een echte plantrekker bent, toch kan het ook schadelijk zijn voor je mentale gezondheid en relaties.
Miss Independent, we willen je helemaal niet wijsmaken dat zelfstandigheid iets negatief is. Integendeel, het is écht heel goed om je plan te kunnen trekken. Maar volgens psychologen kan té onafhankelijk (willen) zijn het averechts effect hebben. Hyperonafhankelijkheid wil je daarom liever vermijden.
Te onafhankelijk
Hyperonafhankelijkheid kan gewoon in je genen zitten, maar zou volgens experts ook te maken kunnen hebben met een trauma uit het verleden. Denk maar aan een ongezonde ouder-kindrelatie, pesten op school of emotionele verwaarlozing. Ook wanneer iemands vertrouwen al meerdere keren werd geschonden, kan die extreme zelfredzaamheid zich uiten.
Therapeuten waarschuwen voor de negatieve gevolgen van die levensstijl. Zo kan een hyperonafhankelijk persoon makkelijk de mensen rondom hem/haar/hen wegduwen, wat zorgt voor zelfisolatie en uiteindelijk ook eenzaamheid. En dat wil niemand, toch?
Zelfredzaam of net té?
Maar wat maakt je nu hyperonafhankelijk? Onderstaande signalen kunnen er alvast op wijzen.
Disclaimer: het wil niet zeggen dat je sowieso hyperzelfredzaam bent als je (enkele van) deze signalen herkent. Aarzel zeker niet om professionele hulp in te schakelen wanneer je twijfelt.
Je vraagt nooit om hulp.
Een duidelijker signaal zal je in deze categorie niet vinden. Als je hyperonafhankelijk bent, zal je zelden of nooit hulp vragen aan anderen, zelfs als je die eigenlijk écht nodig hebt. Of het nu gaat om professionele hulp op het werk of emotionele steun van vrienden en familie: je zal het altijd zelf willen fixen.
Je kan moeilijk mensen vertrouwen.
Je gelooft als hyperonafhankelijk persoon dat de enige manier om iets goed te doen, is door het zelf te doen. Dat wantrouwen kan voortkomen uit eerdere teleurstellende ervaringen of simpelweg uit angst om kwetsbaar te zijn.
Je voelt je ongemakkelijk bij het idee van afhankelijk zijn.
Het idee alleen al om afhankelijk te zijn van iemand anders maakt je ongemakkelijk. Daarom ben je ook een kei in het vermijden van situaties waarin je op anderen moet rekenen, zélfs als dat betekent dat je belangrijke kansen misloopt.
Je wil altijd druk bezig zijn.
Daarnaast ben je ook een extreem bezige bij. Je hebt het gevoel dat je altijd productief moet zijn en hebt moeite met ontspannen of nietsdoen.
Je hebt controle nodig.
Hyperonafhankelijkheid gaat vaak hand in hand met een sterke behoefte aan controle. Je wil elke situatie, elk project en elke beslissing zélf beheersen. Het idee dat dingen buiten jouw controle om gebeuren, geeft je angst en stress.
Je relaties lijden eronder.
En dat is één van de grote negatieve gevolgen, dat het echt schadelijk kan zijn voor je persoonlijke relaties. Je partners, vrienden en familie zouden zich afgewezen kunnen voelen als je voortdurend hun hulp afwijst. Dat wil je zéker vermijden. Ze wíllen je helpen, dus laat het ook toe.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier