Neem jij genoeg tijd voor jezelf en je baby?
8 ideeën om het meeste uit je zwangerschapsverlof te halen
Eens je baby er is, is het alle hens aan dek. Tussen het verschonen van de luiers door zoek je naar een routine en een rustig moment voor jezelf – en je kleintje. Dit zijn 8 ideeën om meer te genieten van je zwangerschapsverlof, want een happy mom is een happy baby.
Nieuwe prioriteiten stellen.
Omdat we vanalles en nog wat klaar willen krijgen naast het verzorgen van de baby, loopt de batterij ook vrij snel leeg. Een gouden tip: slaap wanneer je baby slaapt, en rust uit wanneer je kindje zelf ook rustig is. Enkel door jouw klok aan te passen aan de zijne, ga je meer kunnen genieten van een beetje quality time met je baby.
Probeer van het idee af te stappen dat je pas kan ontspannen nadat je alles op je to-dolijst hebt doorstreept.
Eens je een baby in je leven hebt, veranderen ook je prioriteiten. De vuile was kan zich heus wel even opstapelen en dat mailtje kan ook morgen verstuurd worden. Voor een baby zorgen is een fulltime job, dus wind je niet op om andere klusjes in het huis of sociale verplichtingen.
Jezelf in de watten leggen.
Een kind op de wereld zetten is een zware klus voor je lichaam. Probeer je er dan ook bij neer te leggen dat jouw ‘nieuwe’ lijf wat meer aandacht en liefde vraagt dan voorheen. Een slappe buik is oké, je figuur hoeft niet meteen weer slank te zijn, je borsten kunnen opzwellen en lekken door de borstvoeding en zelfs je haar kan er misschien even dof en droog uitzien.
Dan kan het wel eens deugd doen om een moment voor jezelf te nemen. Trakteer jezelf op een knipbeurt, spamoment of speciale behandeling. Zet je job als moeder even opzij zodat je weer op krachten kan komen.
Eindelijk aan dat ene project beginnen.
Als je twaalf weken of langer hebt gekregen om voor je baby te zorgen, is het misschien ook het geknipte moment om je aan dat ene project te zetten. Wilde je de inkomhal schilderen? Beeldhouwer worden? Yoga uitproberen? Naast mama zijn, heb je ook nog een paar wensen die vervuld mogen worden.
Jezelf nieuwe gewoontes aanleren.
Nu je dagindeling continu verandert, is het moeilijk om alles te combineren en gedaan te krijgen. Koppel je los van je oude schema en maak ruimte voor een nieuwe routine en levensritme.
Neem de gelegenheid om op één avond meerdere kleine gerechtjes te maken, die je dan invriest voor de komende week. Gun jezelf wat tijd ‘s middags om een boek te lezen of een serie te kijken, al is dat maar een halfuurtje per dag. Misschien moet je niet tot laat op café, en kan je eens verfrissend gaan brunchen met vriendinnen. En dat constante opruimen? Dat mag je ook wel achter je laten, want het zal altijd wel een beetje rommelig zijn in huis.
Eens lekker voor jezelf kiezen.
Met hart en ziel van je kleintje(s) houden mag zeker, maar dat wil niet zeggen dat je jezelf opzij moet schuiven. Even op adem komen en hier en daar taken delegeren is belangrijk – zelfs noodzakelijk – om jezelf tijd en ruimte te gunnen. Laat die schuldgevoelens los, accepteer die momenten van overweldiging en respecteer jezelf. Met meer liefde voor jezelf, kan je meer liefde geven aan je baby.
Fijne momenten bijhouden in een dagboek.
Het is waar wat ze zeggen: de tijd vliegt. Voor je het weet, is dat kleine monstertje al opgegroeid tot een ietwat koppige – maar charmante – tiener. Om die mooie herinneringen terug op te roepen, kan het een idee zijn om een soort dagboek bij te houden. Met foto’s en leuke anekdotes, kan je er zelfs een knip- en plakboek van maken, dat vol staat met fijne momenten: de eerste glimlach van je baby, zijn eerste stapjes, een grappige blunder... Op een dag kijk je ernaar terug, met een traantje en een glimlach.
Het zonnetje opzoeken.
We hebben de neiging om binnen te blijven met een pasgeborene. Maar het is net zo dat de buitenlucht jou en je baby ontzettend veel deugd kan doen. Ook tijdens koude dagen: zoek het winterse zonnetje op, ga op een bankje zitten en laat je baby genieten van de omgeving. Al die stimulerende geuren en kleuren zijn trouwens belangrijk voor de ontwikkeling van je kind – én bij sommigen werkt het zelfs ontspannend.
Even vertragen.
Te vaak hebben we de neiging om onze dagen vol te plannen, waardoor je geen enkele lege bladzijde over hebt in je agenda.
Je bent geen minister, Amerikaanse president of Facebook-eigenaar. Dus dan hoef je je er ook niet naar te plannen, toch? Je bent op zwangerschapsverlof en dat wil zeggen: vertragen. Tijd nemen voor jezelf en je baby is misschien even wennen voor sommigen, maar het voorkomt heel wat bijkomende stress. Laat die drukke planning los en go with the flow.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier