Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
's nachts studeren
© Thought Catalog via Unsplash

Ben jij een nachtraaf of een vroege vogel?

AHA: daarom studeren sommige studenten liever ‘s nachts

Dewy De Leeneer

Tijdens de blok heb je altijd twee kampen: de vroege vogels en de nachtraven. Terwijl de vroege vogels in de vroege uurtjes al achter hun boeken zitten, voelen nachtraven zich het meest productief als de zon ondergaat. Maar wat maakt die nachtelijke uren zo aantrekkelijk voor sommige studenten? Wij kunnen wel een aantal redenen bedenken.

Rust en stilte.

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van ‘s nachts studeren, is dat er minder afleidingen zijn. Denk maar aan telefoontjes, meldingen van sociale media, maar ook algemene geluiden van auto’s op de baan of mensen die hun gras maaien. Het is voor nachtraven vaak veel gemakkelijker om in de flow te komen wanneer de wereld om hen heen stil is.

Minder sociale verplichtingen.

Of het nu gaat om een barbecue met je familie of iets gaan drinken met vrienden, soms is het moeilijk om eraan te weerstaan. ‘s Nachts zijn er geen sociale verplichtingen en kan je dus niet als excuus gebruiken dat ‘iedereen wel moet eten’ of ‘een pauze nodig is’ om dan uren te blijven plakken. Oeps!

Creatieve boost.

Het is écht zo: sommige studenten merken dat hun creatief en probleemoplossend denken ‘s nachts beter werkt. Volgens onderzoek zouden onze hersenen in een ander ritme werken wanneer we moe zijn, wat kan zorgen voor meer ideeën en antwoorden. Studenten die een nachtje doordoen, zullen zo’n creatieve boost dus misschien wel ervaren.

Biologische klok.

Iedereen heeft z’n eigen biologische klok die bepaalt wanneer we ons het meest alert en energiek voelen. Sommige mensen zijn van nature avondmensen – of het nu blokperiode is of niet – en voelen zich ‘s nachts meer in hun nopjes.

Minder stress.

Sommige studenten kunnen gewoon géén slaap vatten als ze weten dat er nog een hoop studiewerk op hen ligt te wachten de ochtend daarna. Daarom verkiezen ze om alles ‘s nachts al af te werken – ongeacht hoelang dat duurt. Omdat ze weten dat ze anders toch wakker liggen in bed. De ochtend erna slapen ze dan liever met een gerust hart uit.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '